kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA i JAXA predstavljaju revolucionarni projekt: Lansiranje prvog drvenog satelita do 2024. godine
Svemir

NASA i JAXA predstavljaju revolucionarni projekt: Lansiranje prvog drvenog satelita do 2024. godine

NASA i JAXA predstavljaju revolucionarni projekt: Lansiranje prvog drvenog satelita do 2024. godine
objavljeno

U inovativnom poduhvatu koji bi mogao promijeniti budućnost svemirskih istraživanja, NASA zajedno s Japanskom svemirskom istraživačkom agencijom (JAXA) planira lansiranje prvog drvenog satelita na svijetu. Cilj ovog ambicioznog projekta je unapređenje održivosti svemirskih letova.

Nazvan LignoSat, ovaj mali satelit, veličine obične šalice za kavu, izrađen je od drveta magnolije. Predviđeno je da LignoSat bude lansiran u Zemljinu orbitu do ljeta 2024. godine, što je potvrdila i NASA i JAXA.

Satelit izrađen od drva magnolije

Jedinstvenost projekta leži u materijalu od kojeg je satelit izrađen. Drvo magnolije, odabrano zbog svojih specifičnih svojstava, ne podliježe propadanju ili sagorijevanju u vakuumu svemira. Štoviše, prilikom povratka u atmosferu Zemlje, drvo se pretvara u pepeo, čime se naglašava njegova biorazgradivost i potencijal za upotrebu u budućim svemirskim misijama.

Ohrabreni pozitivnim rezultatima testiranja uzoraka drveta na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) ranije ove godine, znanstvenici su uvjereni u uspjeh projekta. “Testirali smo tri vrste drveta – magnoliju, trešnju i brezu. Magnolija se pokazala kao najbolji izbor zahvaljujući svojoj otpornosti na pucanje i lomljenje tijekom proizvodnje,” izjavili su iz NASA-e.


Napredak u svemirskoj tehnologiji

Osim što predstavlja značajan napredak u svemirskoj tehnologiji, ovaj projekt također ima za cilj smanjiti svjetlosno onečišćenje noći, koje je posljedica refleksije svjetlosti od metalnih površina satelita i drugih svemirskih objekata. S više od 9.300 tona svemirskog otpada koji trenutno orbitira oko Zemlje, potreba za održivijim rješenjima postaje sve hitnija.

LignoSat ne samo da otvara put novoj generaciji ekoloških svemirskih tehnologija već i smanjuje potencijalne rizike za Međunarodnu svemirsku postaju i ljudsku posadu na svemirskim letjelicama. Ovaj projekt je korak naprijed prema održivoj i odgovornoj budućnosti svemirskih istraživanja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.