kozmos.hr
Znanost

VIDEO: Najveći ledenjak na svijetu udaljava se od Antarktike

Najveći ledenjak na svijetu udaljava se od Antarktike
objavljeno

Pod utjecajem jakih vjetrova i moćnih morskih struja, impozantni mega-ledenjak A23a započinje svoje spektakularno putovanje udaljavanjem od ledenih voda Antarktike, što je maestralno prikazano u najnovijoj animaciji. Ovaj kolosalni ledenjak odvojio se od Zapadne Antarktike još daleke 1986. godine, no ubrzo je postao zarobljenik hladnih dubina Weddellova mora, gdje je mirno ležao više od četiri desetljeća, sve do studenoga 2023. godine kada započinje njegova nova era.

Sa svojom nevjerojatnom površinom od otprilike 4.000 kvadratnih kilometara, što ga čini više od četiri puta većim od metropole kao što je New York City, i sa debljinom koja premašuje 280 metara, ovaj ledenjak zasluženo nosi titulu najvećeg ledenjaka na svijetu, kako izvještava Europska svemirska agencija (ESA). Korištenjem najsuvremenijih podataka o koncentraciji morskog leda, animacija detaljno prikazuje migraciju ovog levijatana leda između 1. studenog 2023. i 23. siječnja 2024. godine.

Slijedeći putanju mnogih ledenjaka rođenih u Weddellovom sektoru, A23a je na putu da bude izbačen u snažnu Antarktičku cirkumpolarnu struju, koja će ga neumoljivo gurati prema otvorenim vodama Južnog Atlantika, slijedeći putanju koja je već odavno poznata kao “aleja ledenjaka”. Znanstvena zajednica s nestrpljenjem i pažnjom prati svaki pokret A23a. Ako ovaj gigant dospije do obala Južne Georgije, može izazvati značajne probleme za milijune tuljana, pingvina i drugih morskih ptica koje na tom otoku pronalaze utočište za gniježđenje. Ogromne dimenzije A23a mogle bi radikalno promijeniti uobičajene migracijske rute i hranidbene navike ovih životinja, ozbiljno ugrožavajući njihovu sposobnost da adekvatno nahrane svoje mlade.


Štoviše, kako se ovi veličanstveni ledeni giganti polako tope, oslobađaju se mineralne prašine, nekadašnji dio leda glečera koji su neumorno erodirali kamenitu podlogu Antarktike. Ta prašina postaje ključni izvor hranjivih tvari za brojne organizme koji su temelj morskih prehrambenih lanaca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.