kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Na simuliranoj svemirskoj bazi na Marsu došlo do ‘pobune’ kolonista
Svemir

Na simuliranoj svemirskoj bazi na Marsu došlo do ‘pobune’ kolonista

autor
objavljeno

Nedavni dugoročni eksperiment izolacije na simuliranoj bazi na Marsu otkrio je da sudionici često postaju udaljeni i buntovni kako vrijeme odmiče.

Potencijalni problemi buduće kolonizacije

Jedna od stvari s kojima će se  astronauti morati ‘boriti’ jednom kada koloniziramo Mars jest izolacija. Uostalom, bit će sami samo sa svojim kolegama članovima posade mjesecima ili čak godinama. Štoviše, stvari bi se mogle dodatno zakomplicirati ako se dogodi situacija kao u poznatom filmu Marsovac i netko završi potpuno sam na Crvenom planetu.

Nažalost, nedavni dugoročni eksperiment izolacije na simuliranoj bazi na Marsu otkrio je da sudionici često postaju udaljeni i buntovni kako vrijeme odmiče.

Studija koju je proveo Project SIRIUS – rusko postrojenje za testiranje naselja izvan Zemlje – proučilo je 17 izolacijskih eksperimenata provedenih u periodima od 120 dana između 2017. i 2019. Organizacija je otkrila da su sudionici studije postajali sve autonomniji kako je vrijeme odmicalo, što je rezultiralo ograničenom komunikacijom s kontrolom misije.


„Posade u simuliranim misijama sklone su smanjenju komunikacije s kontrolom misije tijekom izolacije, sve manje dijeleći svoje potrebe i probleme – uz rijetke iznimke kao što su važni događaji misije, poput simulacije slijetanja“, rekao je Dmitry Shved, viši istraživač na Ruskom Akademija znanosti i koautor nedavnog rada koji je spoznaje predočilo svijetu.

Pobuna na brodu… Mars

Nalazi zabrinjavaju istraživače iz više razloga. Kao prvo, što manje posada komunicira s kontrolom misije, manje će kontrola misije moći razumjeti sve probleme koji se mogu pojaviti, što „ometa sposobnost kontrole misije da pruži podršku.“

Druga zabrinutost jest da bi astronauti mogli postati toliko neovisni da se potpuno odvoje od upravljačkih tijela na Zemlji. Jednostavnije rečeno istraživači su zabrinuti da bi se na Marsu mogla dogoditi revolucija astronauta.

Iako su nalazi doista zabrinjavajući, postoji nekoliko prednosti autonomnije posade. Naposljetku, biti astronaut uvelike je sličan svakom drugom poslu – kako s više iskustva postajete bolji i kompetentniji, trebate sve manje pomoći svojih menadžera.

Isto tako, kolonija na Marsu s neovisnim i sposobnim astronautima mogla bi značiti da će se astronauti moći s povjerenjem pozabaviti svim problemima koji bi se mogli pojaviti. To bi također moglo značiti jaču suradnju između članova posade.


Od krvi astronauta mogli bi izraditi beton za kolonije na Marsu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Natalia Supolkina et al., „External Communication of Autonomous Crews Under Simulation of Interplanetary Missions,“ Frontiers in Physiology (2021).

Anonymus (24. studenoga 2021.), Simulated Mars Base Got Kinda Rebellious, Worrying Scientists, futurism.com (pristup 26. studenoga 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.