kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • ‘May the 4th Be With You’ – izumi iz Ratova zvijezda koji bi mogli postati stvarnost
Tehnologija

‘May the 4th Be With You’ – izumi iz Ratova zvijezda koji bi mogli postati stvarnost

autor
objavljeno

Svijet Ratova zvijezda obiluje futurističkim tehnologijama koje već desetljećima potiču maštu gledatelja, a neke od njih znanstvenici i aktivno razvijaju.

Star Wars i tehnologija

Jednom davno u udaljenoj galaksiji postojalo je mnoštvo nevjerojatnih tehnologija – komercijalnih svemirskih brodova koji su savijali prostor-vrijeme kako bi prešli galaksije u sekundama; autonomnih robota sposobnih prevesti bilo koji jezik u trenu ili ostaviti bojno polje u ruševinama te smrtonosnih mačeva plazme koji kompaktno stanu na bok vašeg remena.

Ove klasične tehnologije iz poznatog filmskog serijala Ratovi zvijezda desetljećima zaokupljaju maštu čovječanstva. Međutim, na nekima od njih znanstvenici aktivno rade te bi u skorijoj budućnosti mogli postati naša realnost!

Borbeni roboti

Bespilotne letjelice već su nekoliko desetljeća prisutne u mnogobrojnim vojskama svijeta – no što je s robotima nalik na ljude? Umjetna inteligencija je još uvijek u razvoju, ali humanoidni roboti posljednjih su godina postigli velike skokove u sposobnostima i dizajnu.


Američka tehnološka tvrtka Boston Dynamics to demonstrira s dva nevjerojatna robota. Jedan je Atlas – dvonožni robot koji može sprintati, okretati leđa i raditi parkour – a drugi robot-pas Spot – autonomni četveronožni robot koji je već pronašao posao u bolničkim odjelima, na farmama i u policiji. Iako ovi roboti nisu dizajnirani posebno za borbu otvaraju put prema razvoju borbenih robota u budućnosti.

Svjetlosni mačevi

Svjetlosni mačevi su možda najpoželjniji komad tehnologije svake osobe koja je odrasla gledajući Ratove zvijezda. Njihove oštrice nastaju ‘aktiviranjem’ i kontroliranjem plazme koja izlazi iz (u filmu nazvanim) kyber-kristala. Nažalost ovakvi svjetlosni mačevi, spremni za borbu u svega nekoliko sekunda, još su daleko izvan dosega moderne znanosti.

Međutim, kreativni izumitelji smislili su neke pametne (i smrtonosne) laserske mačeve koji su prilično blizu omiljenom oružju Jedija. Godine 2018. grupa koja stoji iza YouTube kanala Hacksmith stvorila je prvi energetski mač koji se može uvlačiti, baziran na plazmi, s oštricom čija temperatura dostiže 2200°C. Ovom oštricom uspjeli su prerezati čvrsti titan!

Međutim maču nedostaje kompaktnost filmskog oružja – za aktivaciju je potreban vanjski paket goriva pun komprimiranog plina propana i kisika.

Bionički udovi

Ova tehnologija već je u svojoj osnovnoj formi u širokoj upotrebi. Naime, funkcionalne protetske ruke koje mogu uhvatiti, stisnuti, stisnuti šaku, pa čak i podići palac sve su češće. Možemo se samo nadati da će u budućnosti razvoj tehnologije dostići razinu koja će osobama bez udova omogućiti robotsku protezu koja će u gotovo svemu biti istovjetna pravome udu.

Univerzalni prevoditelji

Još jedna od tehnologija koju su zasigurno mnogi poželjeli imati tijekom gledanja filmova jest univerzalni prevoditelj. Naime, Anakinov robot C-3PO tečno govori više od 6 milijuna oblika komunikacije. Iako je takva tehnologija još nedostižna, programi kao što su Google Prevoditelj značajno su napredovali zadnjih godina – dok su nekoć bili predmet šala, danas uz minimalne greške prevode gotovo sve veće svjetske jezike!


Levitirajuća vozila

Najbolji način za krstarenje dinama Tatooinea sa stilom je tzv. Landspeeder —vrsta hibrida hovercrafta i automobila. Iako tehnologija hovercrafta postoji od kasnih 1950-ih tek je davno započeo razvoj hovercrafta koji bi se trebao približiti karakteristikama vozila koje vidimo u filmovima.

Nekoliko razvojnih timova – uključujući Malloy Aeronautics sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu i Aerofex sa sjedištem u SAD-u – aktivno radi na pravim lebdećim motociklima. Oba projekta su još u fazi prototipa, ali ovi testni videi hoverbicikla koji jure preko pustinje Mojave izgledaju obećavajuće.

Komercijalni svemirski brodovi

Zanimljivo riječ je o tehnologiji koja od prošle godine postoji i na Zemlji – doduše u puno manje egzotičnom obliku. Dok u svijetu Ratova zvijezda brodovi prevoze ljude s jednog na drugi planet, na Zemlji se od prošle godine – doduše za astronomske iznose – može putovati u okolni svemir.

U lipnju 2021., pobjednik aukcije platio je tako 28 milijuna dolara kako bi se pridružio inauguracijskom letu Blue Origin-a, komercijalne tvrtke za svemirska putovanja koju je osnovao Jeff Bezos iz Amazona. Let je dostigao visinu od oko 100 kilometara iznad Zemlje – dakle nikakvo egzotično putovanje svemirom, već tek dolazak na točku granice Zemljine atmosfere i svemira – te trajao svega 10 minuta.

Iako je ovaj iznos nevjerojatno visok za vožnju od 10 minuta, neki stručnjaci predviđaju da bi troškovi komercijalnog putovanja u svemir mogli u idućem desetljeću pasti na oko još uvijek visokih, ali definitivno lakše dostižnih, 100.000 dolara po osobi.

Warp pogon – kretanje brzinom svjetlosti

Konačno posljednja tehnologija za kojom čovječanstvo već dugo traga i puno mašta jest mogućnost kretanja kroz svemir brzinom svjetlosti! Filmski ‘hyperspace’ mogli bismo poistovjetiti s ‘warp pogonom’ – konceptom koji američka vlada aktivno istražuje, a koji za cilj ima razvoj tehnologije koja bi omogućila iskrivljavanje oblika prostor-vremena kako bi se omogućio prelazak iz jednog dijela svemira u drugi.

Godine 1994. fizičar Miguel Alcubierre objavio je rad koji pokazuje kako ‘warp pogon’ može biti fizički moguć. U teoriji bilo bi potrebno koristiti jednake količine pozitivne i negativne energije koja bi tako istovremeno komprimirala prostor ispred broda te ga širila iza njega. Međutim, negativna energija za sada ostaje isključivo spekulativna, kao i tehnologija ‘warp pogon’ – ipak, koncept je u teoriji moguć, a očito se i aktivno istražuje.

Znanstvenici otkrili ‘Tatooine’ – planet koji kruži oko dvije zvijezde

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Brandon Specktor (4. svibnja 2022.), „May the 4th be with you: 7 wild ‘Star Wars’ technologies scientist are building right now,“ livescience.com (pristup 4. svibnja 2022).

Miguel Alcubierre, „The warp drive: hyper-fast travel within general relativity,“ Classical and Quantum Gravity 11/5 (1994).

Brandon Specktor (20. travnja 2022.), „US gov’t report proposed nuking the moon, newly released documents reveal,“ livescience.com (pristup 4. svibnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.