kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Kozmički spektakl: u prosincu 2020. dolazi Velika konjukcija kakva nije viđena od 1623.
Astronomija

Kozmički spektakl: u prosincu 2020. dolazi Velika konjukcija kakva nije viđena od 1623.

Slika neba iznad VLT u Chile-u. Wikimedia Commons.
objavljeno

Velike konjukcije događaju se jednom svakih 20 godina. Ono što čini ovogodišnju konjukciju izvanrednom je činjenica da su Jupiter i Saturn posljednji put bili na ovako maloj udaljenosti još 1623.

21.12.2020. svjedočit ćemo Velikoj konjukciji kakve nije bilo još od 1623. 

Čini mi se da smo toliko navikli gledati u nebo da ponekad uopće ne uživamo u tom veličanstvenom prizoru. Oni koje malo više zanima nebo, znaju da ima još mnogo astronomskih događaja na repertoaru prije 2021.

Ove godine svjedočili smo pravom nebeskom šou programu, ali vrhunac tek stiže 21. prosinca – Velika konjukcija Jupitera, Saturna i Mjeseca.

Prije nego što krenemo, samo da spomenem kako i u ovo malo studenog što je ostalo ima bar još dva astronomska događaja – susret Marsa i Mjeseca 25.11. te pomrčina Mjeseca polusjenom, noć s 29. na 30.


Možete saznati više o ovim događajima na poveznici. Idemo sada pričati o velikoj konjukciji 2020. i zašto nam je posebnija od prijašnijih.

Velika konjukcija 2020: astronomski događaj zadnji put viđen 1623.

Možemo se zapitati zašto je ova konjukcija išta drugačija od prethodnih? Istina je da su Saturn, Jupiter i Mjesec formirali trokut u ožujku i da su djelomično opet bili vidljivi zadnjih par mjeseci. Što će biti drugačije 21. prosinca tijekom Velik konjukcije?

Ono što čini Veliku konjukciju je mala udaljenost između Saturna i Jupitera. Da, konjukcije se događaju često, ali „velike“ samo jednom u 20 godina. Točnije svakih 19,6 godina.

Saturnu orbitalni ciklus traje 29,5 godina, a Jupiter završava svoj unutar 11,86 godina. Zbog ovog rasporeda, Velika konjukcija moguća je samo jednom u 2 desetljeća. Ove godine radi se o posebnoj kakvu nismo vidjeli skoro 4 stoljeća.

Zadnji put su Jupiter i Saturnu bili ovako blizu jedan drugoga 1623. Iz tog razloga, Velika konjukcija je astronomski događaj koji se ne propušta. Tri nebeska tijela formirat će trokut na nebu i evo kako ga promatrati.

Naravno, Velika konjukcija bit će vidljiva golim okom kao i prethodnih nekoliko mjeseci.

Unatoč tome, promatranje fenomena bit će otežano jer se radi o posljednjem danu opservacije za ovu godinu. Velika konjukcija bit će vidljiva nisko iznad jugozapadnog horizonta nakon zalaska Sunca.

Jupiter i Saturn imate priliku vidjeti u intervalu od 1 sata i 15 minuta nakon zalaska Sunca. Imajući to na umu, promatrači bi trebali odabrati mjesto s niskim horizontom prema jugozapadu. Dalekozorom se planeti mogu uhvatiti prije sumraka. Naravno možete koristiti i teleskop.

Plinski divovi mogu se promatrati teleskopom s visoko-povećavajućim okularom, 400x zoom ili više ako instrument dopušta. Duboko preporučamo nabavku jednog takvog ili posudbu kako bi se promatrao ovaj astronomski događaj. U svakom slučaju, ako ništa, barem bacite pogled na Mjesec i uočite savršeni trokut sa Saturnom i Jupiterom.


Inače, ovo stoljeće će bilježiti još 4 Velike konjukcije. Sljedeća je 31. listopada 2040., no za naših života više nećemo vidjeti spomenute planete ovako blizu.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.