kozmos.hr
Astronomija

Kako je život počeo? Novi uvidi iz molekula u svemiru

Kombinirana slika 'Fantomske galaksije' M74 nastala na temelju snimaka teleskopa Hubble (njegove ACS [Advanced Camera for Surveys] kamere) i teleskopa James Webb (njegovog instrumenta MIRI [Mid-InfraRed Instrument]) (©ESA/NASA/CSA et al).
objavljeno

Znanje o prvim oblicima života u svemiru, koji bi mogli biti izvor života na Zemlji, i dalje je većinom nepoznato.


Kako je život počeo?

Znanje o ranim oblicima života u svemiru koje bi moglo dovesti do razvoja života na Zemlji i dalje je uglavnom nepoznato. Međutim, skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Hawaiʻi u Mānoi pokušava to promijeniti. U svojem najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Nature Astronomy, istraživači iz kemijskog odjela otkrili su proces formiranja ključnih molekula u svemiru. Ova spoznaja mogla bi biti ključna za razumijevanje nastanka života na Zemlji. Ove molekule, poznate kao molekule aromatskih spojeva koje sadrže dušik, igraju važnu ulogu u brojnim kemijama i biologiji. Služe kao temelji za različite spojeve, uključujući lijekove, boje, plastiku i prirodne proizvode. Osim toga, prisutne su u ključnim biomolekulama poput aminokiselina, nukleinskih kiselina (DNK i RNK) i vitamina. Tim pod vodstvom profesora Ralfa I. Kaisera koristio je molekularne zrake kako bi rekreirao uvjete prisutne u Molekularnom oblaku Taurusa – gusto naseljenom području međuzvjezdanog plina i prašine u zviježđu Bika, poznatom po formiranju novih zvijezda, te u atmosferi Titana, Saturnovog najvećeg mjeseca, čiji uvjeti podsjećaju na Zemljine primitivne uvjete zbog visoke koncentracije dušika i prisutnosti metana.


Razumijevanje formiranja DNK i RNK u svemiru

U suradnji s uglednim stručnjacima, postdoktorand Zhenghai Yang postigao je značajan napredak u identifikaciji osnovnih strukturnih jedinica aromatskih molekula. Zahvaljujući radu s profesorom Alexanderom M. Mebelom s Florida International University na elektroničkim strukturnim izračunima, te uz pomoć međuzvjezdnih i atmosferskih modela koje su razvili profesor Xiaohu Li iz Kineske akademije znanosti i profesor Jean-Christophe Loison s Sveučilišta u Bordeauxu, Yang je otkrio nove puteve za razumijevanje formiranja DNK i RNK u svemiru. Ova otkrića mogla bi radikalno promijeniti naše shvaćanje o porijeklu životnih sastojaka diljem galaksije. “Ova studija sugerira da bi aromatske molekule koje sadrže dušik—piridin, piridinil i (izo)kinolin—mogle nastati u uvjetima sličnim Zemljinim, što znanstvenike posebno intrigira”, pojasnio je Kaiser. “Razumijevanje kako se ove molekule formiraju ključno je za otkrivanje tajni porijekla života. Ova saznanja otvaraju vrata mogućim primjenama ne samo u biotehnologiji i sintetičkoj biologiji, već i u znanosti o izgaranju.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.