kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kako bi izgledao pad u crnu rupu kad bismo ga mogli preživjeti?
Svemir

Kako bi izgledao pad u crnu rupu kad bismo ga mogli preživjeti?

crna rupa vizualizacija
autor
objavljeno

Novi video u 360° iz prvog lica prikazuje kako bi izgledao pad u crnu rupu – tj. barem kada bismo ga mogli preživjeti.

Nevjerojatna vizualizacija

Francuski umjetnik vizualnih efekata, programer i glazbenik Alessandro Roussel napravio je video u 360° koji iz prvog lica prikazuje kako je pasti u crnu rupu. Pri izradi vizualizacije korišteni su pravi izračuni opće relativnosti. Video prikazuje pad počevši od udaljenosti približno 15 puta veće od radijusa crne rupe, a završava ulaskom čovjeka u njenu singularnost, tj. mjesto gdje masa crne rupe sabija materiju na beskonačno sićušnu točku.

Ne bismo vidjeli samo crnilo!

Kao što Roussel primjećuje u objašnjenju na YouTubeu, ni u jednom trenutku ne izgleda kao da zapravo ulazimo u crnu rupu. Ovo je namjerno, jer predstavlja fenomen odstupanja svjetlosti. Drugim riječima, mi kao promatrači primamo svjetlost koja dolazi iz plazme oko crne rupe „zgnječene prema prednjem dijelu“ našeg vidnog polja. To je zato što se krećemo prema crnoj rupi, a periferna svjetlost se proteže ispred nas. (Analogija za učinak je kada kiša pada ravno na automobil, ali na kraju ostavlja tragove pod kutom na njegovim bočnim staklima.)


Kako nastavljamo dalje prema crnoj rupi sa oko 4% brzine svjetlosti, ona u konačnici zauzima samo 15% našeg vidnog polja; opet, posljedica slabljenja svjetla. Jednom kada prijeđemo točku bez povratka crne rupe – njezin „horizont događaja“ – stvari postaju strašne vrlo brzo. Nakon te točke bilo bi pitanje milisekundi prije nego što bi nas gravitacija objekta razdvojila. Fenomen koji astrofizičari nazivaju „špagetiranjem“ zbog načina na koji rasteže tijelo.

Što su posljednje stvari koje bi čovjek vidio? Roussel kaže da bi osoba vidjela kao da stoji na površini planeta bez svjetla (tj. crne boje) te da bi bila okružena intenzivnim svjetlosnim krugom – što, zapravo, zvuči kao veoma miran i spokojan završetak, ako izuzmemo „špagetiranje“.

Divovska crna rupa galaksije M87 ispaljuje ‘mlazove’ gotovo brzinom svjetlosti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Matthew Hart (23. studenoga 2021.), „360° Video Shows What It’d Be Like To Fall Into A Black Hole,“ nerdist.com (pristup 9. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.