Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Je li svemirski objekt (248370) 2005 QN137 komet ili asteroid?

Izvor: CharlVera / Pixabay.com.
Izvor: CharlVera / Pixabay.com.

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika Henry Hsieha s Instituta za planetarnu znanost.

Rijetka vrsta objekta

7. srpnja ove godine, pomoću sustava ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System), otkrivena je aktivnost  asteroida (248370) 2005 QN137. Asteroid spada među pola milijuna poznatih asteroida glavnog pojasa za koje je potvrđeno da su aktivni ili da su bili aktivni  u više navrata.

“Ova opažanja ukazuju na to da je njegova aktivnost posljedica sublimacije ledenog materijala”, rekao je Hsieh, vodeći autor novog rada pod nazivom “Fizičke karakteristike kometa glavnog pojasa (248370) 2005 QN173″, kojeg je predstavio na konferenciji za novinare 53. godišnjeg sastanka Odjela za planetarne znanosti Američkog astronomskog društva.

“Kao takav, smatra se kometom glavnog pojasa i jedan je od samo dvadesetak objekata koji su trenutno potvrđeni ili se sumnja da su komete glavnog pojasa, uključujući i neke za koje je primijećeno da su bili aktivni samo jednom dosad.” dodao je Hsieh.

Nastavak teksta je ispod oglasa.
Izvor: Henry H. Hsieh (PSI), Jana Pittichová (NASA/JPL-Caltech).

Izvor: Henry H. Hsieh (PSI), Jana Pittichová (NASA/JPL-Caltech).

Komet ili asterodi?

“248370 se može smatrati i asteroidom, i kometom, ili točnije asteroidom glavnog pojasa za koji se nedavno priznalo da je također komet. Odgovara fizičkim definicijama kometa jer je vjerojatno zaleđen i izbacuje prašinu u svemir, iako ima i orbitu poput asteroida ”, smatra Hsieh. “Ova dvojakost i zamagljivanje granice između onog što se ranije smatralo dvjema potpuno različitim vrstama objekata, asteroida i kometa, ključni su razlozi koji čine ove objekte toliko zanimljivima.”

Hsieh je otkrio da je nukleus, čvrsti objekt na “glavi” kometa okružen oblakom prašine, promjera oko 3,2 kilometra.  Duljina njegovog repa u srpnju 2021. bila je preko 720 000 kilometara, a širina samo 1400 kilometara.

“Ovaj prilično uski rep, govori nam da čestice prašine napuštaju jezgru iznimno sporo te da je protok plina koji podiže prašinu s komete izuzetno slab. Takve male brzine obično otežavaju odlazak prašine iz jezgre što ukazuje na neki drugi izvor koji potpomaže izbacivanje prašine. Moguće je da se jezgra vrti dovoljno brzo da izbaci prašinu u svemir… Potrebna su daljnja promatranja kako bi se potvrdila brzina rotacije jezgre “, objašnjava Hsieh.

Amaterski astronomi primijetili četiri uzastopne detonacije na kometu 29P iza Jupitera

Neočekivana aktivnost

„Općenito se smatra da je aktivnost kometa uzrokovana sublimacijom ledenog materijala što znači da većina kometa  dolazi iz hladnijeg vanjskog predjela Sunčevog sustava, iza Neptuna, gdje provode većinu svog vremena, a njihove ih izdužene orbite tek nakratko približavaju Suncu i Zemlji ”, dodaje Hsieh. “U razdobljima kad su blizu Sunca, oni se zagrijavaju te oslobađaju plin i prašinu kao rezultat sublimacije leda, ostavljajući iza sebe spektakularne repove.”

Međutim, smatra se da su asteroidi glavnog pojasa, koji kruže između orbita Marsa i Jupitera, nalazili u toplom unutarnjem Sunčevom sustavu posljednjih 4,6 milijardi godina. Očekivalo se da će bilo kakav led na tim objektima biti davno otopljen zbog blizine Suncu. Nije se očekivala aktivnost ni na jednom od ovih objekata.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ipak, našlo se nekoliko objekata koji su osporili ovu predodžbu. Radi se o spomenutim kometima glavnog pojasa, koje su prvi put otkrili Hsieh i David Jewitt još 2006. Ovi su objekti zanimljivi jer se smatra da je znatan dio Zemljine vode došao udarima asteroida iz glavnog asteroidnog pojasa. S obzirom da je uočena aktivnost na ovim objektima to nam daje priliku da se provjeri hipoteza o porijeklu vode na Zemlji.

Izvor: Henry H. Hsieh (PSI).

Izvor: Henry H. Hsieh (PSI).

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Henry Hsieh (4. listopada 2021.), Is New Finding an Asteroid or a Comet? It’s Both, Planetary Science Institute, Psi.edu (pristupljeno 7. listopada 2021.)

Henry H. Hsieh et al, Physical Characterization of Main-Belt Comet (248370) 2005 QN173, accepted for publication in ApJ Letters, arXiv:2109.14822 (pristupljeno 7. listopada 2021.)

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Anonymus (4. listopada 2021.), Is new finding an asteroid or a comet? It’s both, Planetary Science Institute, Phys.org (pristupljeno 7. listopada 2021.)

Pročitaj više

Svemir

Brojni komadi svemirskog stijenja pronađeni su na Zemlji, no postoji li ijedan komad sa Zemlje koji je otkriven negdje drugdje u svemiru? Na Zemlji...

Svemir

Najkvalitetnije slike 42 najveća asteroida u Sunčevom sustavu do sada. Astronomi su predstavili rezultate zemaljskog snimanja najvećih asteroida u Glavnom pojasu, provedenog pomoću teleskopa...

Astronomski događaji

Osam potencijalno ‘opasnih asteroida’ proći će blizu Zemlje, počevši od ovog tjedna pa sve do konca studenog Asteroid 2021 SM3, kojeg smo otkrili tek...

Svemir

Zatim će se na asteroide lansirati još jedna letjelica za procjenu rezultata udara. NASA nam je dala službeni datum lansiranja dugo očekivane misije DART....

Svemir

Količine određenih metala na asteroidima mogle bi premašiti svjetske rezerve 2020. Astronomi su predstavili rezultate studija dvaju metalom bogatih Zemljinih asteroida 1986 DA i...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Astronomski događaji

Prije 3600 godina, stanovnici grada, danas poznatog kao Tall el-Hamman svjedočili su udaru asteroida koji se kretao preko 60 000 kilometara na sat. Oganj...

Oglas