kozmos.hr
Astronomija

Je li hipotetski Planet Devet zapravo nešto sasvim drugo?

Umjetnička impresija devetog planeta u Sunčevom sustavu. Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Hipotetski svijet nazvan Planet Devet, za kojeg se pretpostavlja da se možda nalazi iza orbite Plutona, i dalje izmiče našim naporima za detekciju, postavljajući tako značajan kozmički misterij. Iako bi, ukoliko postoji, bio obavijen tamom, iznimno udaljen i nevjerojatno hladan, potraga za ovim tajanstvenim objektom nastavlja se neumorno. Ipak, pravi izazov predstavlja ogromnost svemira, gdje potraga za jednim nejasnim entitetom postaje kao traženje igle u plastu sijena.

Istraživanje Alternativnih Teorija i Mogućnosti

Razlozi zbog kojih se Planet Devet izmiče našem razumijevanju i detekciji su raznoliki i kompleksni. S jedne strane, postoji mogućnost da ga jednostavno nismo uspjeli primijetiti zbog njegove udaljenosti. S druge strane, možda uopće ne postoji kao jedinstveni planet, već kao skupina kozmičkih objekata. Dodatnu dimenziju ovoj misteriji dodaje novo istraživanje fizičara Katherine Brown i Harsha Mathura, koje otvara mogućnost da ovaj hipotetksi svijet zapravo ukazuje na to da naše trenutačno razumijevanje gravitacije možda ima propuste ili da mu nedostaje određeni element.


Razmatranje Gravitacije: Hipoteza MOND

Anomalije u orbitama određenih nebeskih tijela, koje se tradicionalno pripisuju Planetu Devet, usklađuju se s predviđanjima Modificirane Newtonove Dinamike (MOND) – modela gravitacije koji se odvaja od opće relativnosti. MOND pruža privlačno rješenje za fenomene na razini galaksije, kao što su neočekivane rotacijske krivulje, bez pribjegavanja tamnoj materiji. Međutim, njegovi učinci na periferiji Sunčeva sustava ostaju u velikoj mjeri neistraženi.

Dilema Klastera i MOND

Hipoteza o postojanju Planeta Devet proizlazi iz opaženog klasteriranja malih, ledenih stijena na rubovima Sunčeva sustava. Ovdje ulaze istraživanja Brown i Mathura, modelirajući ponašanje objekata u Kuiperovom pojasu pod utjecajem MOND-a. Iznenađujuće, njihovi nalazi prikazuju klasteriranje stijena na način sličan stvarnim opservacijama, sugerirajući potencijalno gravitacijsko usklađivanje s Mliječnom stazom tijekom vremena.

Iako ova otkrića ne pripisuju čudno klasteriranje izravno MOND-u, predstavljaju ga kao alternativu hipotezi Planeta Devet. Dodatne dinamičke simulacije bit će ključne za temeljitiju provjeru valjanosti MOND-a u ovom kozmičkom misteriju. “Bez obzira na konačan zaključak, naš vanjski Sunčev sustav ostaje ključan za ispitivanje gravitacije i temeljnih zakona fizike,” tvrdi Brown.

Dok enigma Planeta Devet i dalje zbunjuje znanstvenike, istraživanje, koje je sada objavljeno u The Astronomical Journal, naglašava važnost rubova našeg Sunčevog sustava u razotkrivanju najdubljih tajni svemira.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.