kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • James Webb snimio galaktičko spajanje udaljeno 500 milijuna svjetlosnih godina
Astronomija

James Webb snimio galaktičko spajanje udaljeno 500 milijuna svjetlosnih godina

II ZW 96. Izvor: Nasa.gov.
objavljeno

Svemirski teleskop James Webb snimio je spajanje dviju galaksija, udaljenih preko 500 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Evo kako to izgleda.

James Webb snimio spajanje galaksija u II ZW 96

I svemirski teleskop James Webb i svemirski teleskop Hubble dali su nam mnogo materijala za diskusiju u posljednjih nekoliko tjedana. Oba teleskopa izvrsno odrađuju svoj zadatak, istražujući svemir i fotografirajući neke od najudaljenijih objekata ikada. Ali ovo nipošto nije natjecanje. Hubble i Webb imaju svoje dužnosti i obojica su jedinstveni na svoj način.

Ovog su puta astronomi usmjerili svemirski teleskop James Webb na kozmičko spajanje udaljeno nekih 500 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Svemirski teleskop James Webb snimio je par galaksija koje su u procesu spajanja. Takvi sudari naposljetku rađaju jednu divovsku galaksiju. Specifične infracrvene kamere Jamesa Webba pogledale su u prošlost kako bi promatrale sudaranje dviju galaksija, stručnjacima poznatim pod imenom II ZW 96.


James Webb snimio strukturu u obliku pješčanog sata oko protozvijezde

Idealna meta za promatranje James Webb-om

Par spajajućih galaksija u zviježđu Dupin. Izvor: ESA/Webb, NASA & CSA, L. Armus, A. Evans.
Par spajajućih galaksija u zviježđu Dupin kojeg je snimio svemirski teleskop James Webb . Izvor: ESA/Webb, NASA & CSA, L. Armus, A. Evans.

Uz divlji vrtlog galaksija koje se spajaju, tu je i gomila pozadinskih galaksija razasutih po cijeloj slici. Budući da su obje ove galaksije u procesu spajanja, njihovi izvorni oblici iskrivljeni su gravitacijskom silom drugog objekta. Webb je uspio snimiti spomenuti kaos spajanja i rezultati su spektakularni.

U nižoj galaksiji, spiralni krakovi su iskrivljeni gravitacijskim poremećajem spajanja, povezujući svijetle jezgre dviju galaksija. Slika također pokazuje svijetle niti područja stvaranja zvijezda koje povezuju obje jezgre. II ZW 96 posebno je svijetao na infracrvenim valnim duljinama zbog svojih područja u kojima nastaju zvijezde, što ga je činilo idealnom metom za Jamess Webb.

James Webb snimio patuljastu galaksiju Wolf–Lundmark–Melotte (WLM)

Galaktička evolucija

Konkretno, II ZW 96 dio je skupa mjerenja koje je izvršio svemirski teleskop Webb s ciljem detaljnog ispitavanja nastanka i razvoja galaksija. Galaksije u pitanju imaju sjaj više od 100 milijardi puta jači od Sunčevog kada se promatraju na infracrvenim valnim duljinama. Međunarodni tim astronoma predložio je promatranje složenih galaktičkih ekosustava odmah čim je James Webb pušten u rad. Na popisu prioriteta bilo je i spajanje galaksija poput II ZW 96.

Uz svemirski teleskop Hubble, zemaljski teleskopi i NASA/ESA već su promatrali odabrane mete, dajući astronomima uvid u Webbove sposobnosti da otkriju kako funkcioniraju složena galaktička okruženja. Webb je koristio NIRCam – blisku infracrvenu kameru – i MIRI – srednji infracrveni instrument – tijekom promatranja ovog para spajajućih galaksija.

Hubble snimio spektakularni pogled na zvjezdanog rasadnika CB 130-3


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.