kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Istraživanje ekstremnih uvjeta u potrazi za životom na Marsu
Svemir

Istraživanje ekstremnih uvjeta u potrazi za životom na Marsu

HiRISE kamera Mars Reconnaissance Orbitera snimila je poligonalne oblike pukotina u tlu koji su uzrokovani djelovanjem vodenog leda. Izvor: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona.
objavljeno

Mnogi bi mogli pretpostaviti da je potraga za životom na Marsu završila kada su NASA-ini prvi roveri poslali slike puste, negostoljubive površine planeta. Međutim, kako znanstvenici sve više razumiju ekstremne uvjete u kojima život može cvjetati na Zemlji – i proširuju svoje pojmove o tome kako bi izvanzemaljski život mogao izgledati – potraga za životom na Marsu se nastavlja.

Tragovi Perkloratnih Soli na Marsu

Posljednjih godina, NASA-ine misije su pronašle dokaze o obilju perkloratnih soli na površini Marsa. Perkloratne soli mogu se skupljati i kombinirati s vodom iz atmosfere kako bi formirale koncentrirane otopine zvane slane otopine. Budući da je tekuća voda ključna za život, NASA je opisala svoju strategiju potrage za životom na Marsu kao “prati vodu”. Kao rezultat toga, perkloratne otopine su privukle veliku pozornost.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, istraživači s Fakulteta bioloških znanosti proučavali su u laboratoriju kako jedinstveno geokemijsko okruženje na Marsu može oblikovati život u prošlosti ili sadašnjosti.


Tim, kojeg vodi docent Aaron Engelhart, proučavao je dvije vrste ribonukleinskih kiselina (RNA – molekula koje su ključne za poznate žive organizme) i proteinskih enzima sa Zemlje kako bi vidjeli funkcioniraju li u perkloratnim otopinama. Otkrili su sljedeće:

  • Sve RNA su funkcionirale iznenađujuće dobro u perkloratnim otopinama.
  • Proteinski enzimi nisu funkcionirali tako dobro kao RNA u perkloratnim otopinama. Samo su proteini koji su evoluirali u ekstremnim uvjetima na Zemlji – u organizmima koji žive na visokim temperaturama ili u visokoj koncentraciji soli – mogli funkcionirati.
  • U perkloratnim otopinama, RNA enzimi mogu raditi stvari koje inače ne rade na Zemlji, poput stvaranja novih molekula koje uključuju atome klora. Ovu reakciju znanstvenici prije nisu primijetili.

Značaj Otkrivenih Rezultata

“Uzimajući u obzir sve rezultate, pokazali smo da je RNA iznimno dobro prilagođena vrlo slanim okruženjima koja se nalaze na Marsu, a mogla bi se pronaći i na drugim tijelima u svemiru,” rekao je Engelhart. “Ova ekstremna otpornost na sol mogla bi utjecati na to kako je život možda nastao na Marsu u prošlosti ili kako se formira u uvjetima na Marsu danas.”

Tim nastavlja istraživati kemijske reakcije koje uključuju klor, kao i druge reakcije koje RNA može izvesti u uvjetima visoke koncentracije soli. Ova istraživanja otvaraju nova vrata za razumijevanje potencijala života na Marsu. Dok NASA nastavlja s “praćenjem vode”, ovakva otkrića pružaju ključne uvide koji mogu oblikovati buduće misije i istraživanja, približavajući nas odgovoru na pitanje postoji li život izvan Zemlje.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.