kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Isaac Asimov: Obilježavamo 104. godišnjicu rođenja kroz pet njegovih nadahnutih citata
Znanost

Isaac Asimov: Obilježavamo 104. godišnjicu rođenja kroz pet njegovih nadahnutih citata

Isaac-Asimov-Robot (Curiosmos)
objavljeno

Na današnji dan, 2. siječnja, obilježavamo 104. obljetnicu rođenja Isaaca Asimova, utjecajnog pisca i biokemičara. Rođen 1920. godine, Asimov je poznat kao jedan od najplodnijih autora djela znanstvene fantastike, povijesti i popularne znanosti. Ovaj američki znanstvenik ruskog podrijetla, koji je preminuo 1992. godine, ostavio je dubok trag u svijetu književnosti i znanosti kroz svoje iznimne priče i promišljanja o životu i svemiru. Danas se prisjećamo njegove veličanstvene karijere i vizionarskog duha kroz deset njegovih misli koje odražavaju njegov pogled na svijet i život.

  1. “Najtužniji aspekt života u ovom trenutku je da znanost skuplja znanje brže nego što društvo skuplja mudrost.”
  2. “Svaki planet je ‘Zemlja’ onima koji na njemu žive.”
  3. “Najuzbudljiviji izraz koji se može čuti u znanosti, onaj koji najavljuje najviše otkrića, nije ‘Eureka!’ (Našao sam!) nego ‘To je čudno…’”
  4. “Samostalno obrazovanje je, duboko vjerujem, jedini pravi oblik obrazovanja koji postoji.”
  5. “Oni ljudi koji misle da znaju sve predstavljaju veliku smetnju nama koji to doista znamo.”

Isaac Asimov je bio istinski pionir, čija su djela i dalje od neprocjenjive vrijednosti za znanstvenu i književnu zajednicu. Svojim radom potaknuo je nebrojene pojedince da istraže granice svoje mašte i stvarnosti, promišljajući o dubokim pitanjima postojanja i budućnosti čovječanstva. Dok slavimo obljetnicu njegovog rođenja, podsjećamo se na njegove riječi koje nas i dalje inspiriraju da težimo znanju, razumijevanju i, što je najvažnije, mudrosti. Neka njegov duh i dalje živi kroz sve one koji su istraživali svjetove unutar stranica njegovih knjiga i izvan njih.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.