kozmos.hr
Astronomija

Hubbleova nova slika galaksije M99

NASA M99 fotografija.
objavljeno

Objavljena je nova slika galaksije M99, udaljene 42 milijuna svjetlosnih godina, koju je snimio NASA-in svemirski teleskop Hubble.

Ovaj tjedan NASA je objavila novu fotografiju galaksije M99. Radi se o galaksiji udaljenoj od Zemlje 42 milijuna svjetlosnih godina u zviježđu Coma Berenices. M99 prototipična je spiralna galaksija, kao što je i naša Mliječna staza. Drugim riječima, radi se o galaksiji koja izgleda kao klasičan rotirajući disk sastavljen od zvijezda, plinova i prašine, te koja ima jasno iscrtane spiralne ruke koje se protežu u okolni svemir. No ova galaksija ipak je posebna. Naime, M99 ujedno je i jedna od spiralnih „galaksija grandioznog dizajna“ (engl. „grand design“ galaxy). Tu posebnu klasifikaciju dajemo galaksijama čiji su disk i spirale izričito precizno definirane i izražene u gotovo pa pravilnu kružnu strukturu, za razliku od galaksija koje imaju spirale s više ruku i čije su spirale flokulirane (fragmentirane). Druge poznate galaksije grandioznog dizajna su, na primjer, M51, M74, M81, M83, M101, a otprilike deset posto svih spiralnih galaksija možemo nazvati galaksijama grandioznog dizajna.


Osim što je neizmjerno lijepa, galaksija M99 zanimljiva je astronomima već nekoliko godina i iz drugih razloga, i do sada ju je Hubbleova Širokopojasna kamera 3 snimala dva puta. Dolje prikazana slika rezultat je spajanja podataka prikupljenih u sklopu tih dvaju setova opservacija.

NASA M99 picture
NASA-ina nova slika galaksije M99 slikana teleskopom Hubble. Izvor: NASA.

Prvi od tih setova istraživao je razlike između nova i supernova. Supernove su poznatiji, veći i dramatičniji događaji jer se radi o trenutku u kojem masivne zvijezde ostanu bez goriva i eksplodiraju, i jedna supernova na nebu može biti vidljiva jednako koliko i cijela jedna galaksija. Nakon što dođe do supernove, ona u svemir izbije ogromne količine energije, materijala, pa se čak stvore i gravitacijski valovi, a izvorno se zvjezdano tijelo potpuno uništi ili kolabira u crnu rupu ili neutronsku zvijezdu. S druge strane, „obične“ nove nastaju interakcijom bijelih patuljaka i većih zvijezda u binarnim sustavima, kada patuljak na sebe krene preuzimati energiju s veće zvijezde. To su puno manji i manje svijetli događaji. Nova astronomska teorija govori da su mogući događaji koji po intenzitetu ne spadaju niti u jednu od tih dvaju kategorija, već negdje između, i Hubbleova je bila zadaća u M99 istražiti jedan potencijalan takav događaj.

Drugi set promatranja bavio se mapiranjem poveznica između mladih zvijezda i plinskih oblaka iz kojih izvlače materijal za svoje formiranje. U tom procesu, promotren je veliki broj skupina mladih zvijezda iz 38 različitih galaksija (među njima i M99) i ti podaci uspoređeni su s podacima iz opservatorija ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) u Čileu. To istraživanje pomoći će znanstvenicima da dublje shvate proces formiranja zvijezda i tako se pripreme za nadolazeće opservacije koje će izvoditi teleskop James Webb.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori

Gianopoulos, Andrea, ur. „Hubble’s Double Take on a Spiral Galaxy”. NASA, 2022. https://www.nasa.gov/image-feature/goddard/2022/hubbles-double-take-on-a-spiral-galaxy (10.5.2022.).

Torbet, Georgina. „See the ‘grand design’ of spiral galaxy M99 in this Hubble image“. digitaltrends, 2022. https://www.digitaltrends.com/space/hubble-grand-design-spiral-m99/ (10.5.2022.).


 

 | Website

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.