kozmos.hr
Astronomija

Hubble otkriva tajne daleke galaksije ESO 300-16

objavljeno

Hubbleov svemirski teleskop pruža nam uvid u daleku galaksiju ESO 300-16, koja se nalazi na udaljenosti od 28,7 milijuna svjetlosnih godina u sazviježđu Eridanus. Ovaj neobičan prizor, koji podsjeća na blistav oblak, prikazuje mozaik udaljenih galaksija i bliskih zvijezda, sve zahvaljujući Hubbleovoj sofisticiranoj naprednoj kameri za istraživanje. Ova fascinantna otkrića dio su šireg znanstvenog projekta usmjerenog na proučavanje galaksija u našem susjedstvu.

Hubble prodire u svemirske misterije

Do danas, Hubble je pažljivo analizirao približno tri četvrtine poznatih galaksija koje se prostiru unutar 10 megaparseka od Zemlje. Razina detalja koju teleskop postiže toliko je impresivna da može istaknuti najsjajnije zvijezde te precizno odrediti njihove udaljenosti. Grupa astronomija, u suradnji s NASA-om, predlaže daljnje iskorištavanje Hubbleovog kapaciteta kako bi se istražilo preostalih 25% bliskih galaksija.

Megaparsek: Mjera svemirske prostranosti

Ako se pitate što je točno “megaparsek”, niste sami. Ovaj pojam, koji odgovara jednom milijunu parseka, ključan je za kvantificiranje golemih razdaljina u svemiru. Zanimljivo je kako se zbog pomaka Zemljine orbite zvijezde čine kao da mijenjaju položaj u odnosu na udaljenije svake godine, fenomen poznat kao “paralaksa”. Jedan parsek odgovara udaljenosti koja proizlazi iz paralakse luka od jedne sekunde, ili oko 3,26 svjetlosnih godina – što je nevjerojatnih 30,9 bilijuna kilometara. Da biste bolje razumjeli, najbliža nam zvijezda, Proxima Centauri, udaljena je svega 1,3 parseka.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube