kozmos.hr
Astronomija

Hubble otkrio “svečano” okupljanje spiralnih galaksija

galaksija NGC 1356
objavljeno

Svemirski Teleskop Hubble uočio je zapanjujuću zbirku spiralnih galaksija, razmještenih na različitim udaljenostima od Zemlje, čija je slikovita formacija objavljena kao svečani božićni poklon astronomskoj zajednici. Na impresivnoj slici, snimljenoj u ponedjeljak (25. prosinca), dominira galaksija NGC 1356, smještena na desnoj strani. Ovaj spiralni div nalazi se na udaljenosti od 550 milijuna svjetlosnih godina u zviježđu Horologium (Sat). Oko nje se nalaze brojne, manje galaksije, također spiralne morfologije, koje stvaraju dojam galaktičkog skupa.

Iznad NGC 1356 nalazi se galaksija poznata kao LEDA 467699, a odmah lijevo od nje je LEDA 95415. Skupinu na lijevoj strani dopunjuje još jedna grupa zvijezda – IC 1947. Iako vizualno bliske, ove galaksije su u stvarnosti enormno udaljene jedna od druge, demonstrirajući iluzornu prirodu dvodimenzionalnih svemirskih snimaka.

Slika ilustrira kako kompleksne trodimenzionalne strukture svemira mogu biti reducirane na dvodimenzionalni prikaz, ističući pritom sposobnost Hubbleovog teleskopa da vizualizira galaksije na širokom spektru udaljenosti.


Dok je NGC 1356 smještena između 500 i 600 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, njena pratiteljica, LEDA 95415, nalazi se čak 840 milijuna svjetlosnih godina daleko. Ova ogromna razlika od oko 290 milijuna svjetlosnih godina između galaksija dodatno naglašava njihovu izoliranost i razmjere svemira.

Zanimljivo, iako LEDA 95415 izgleda znatno manje u odnosu na NGC 1356, stvarne dimenzije ovih galaksija su vjerojatno sličnije nego što se to čini na slikama. Takva vizualna distorzija rezultat je ogromnih svemirskih udaljenosti i perspektive snimljene kroz teleskop.

Iako bi se prema Hubbleovoj slici moglo pretpostaviti da su NGC 1356 i IC 1947 najudaljenije jedna od druge, stvarnost pokazuje da su zapravo bliže nego što se čini. IC 1947 je otprilike iste udaljenosti od Zemlje kao NGC 1356, oko 500 milijuna svjetlosnih godina. Osim toga, kutna udaljenost između ovih dviju galaksija od oko 400,000 svjetlosnih godina čini ih relativno bliskim susjedima u kozmičkim razmjerima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.