kozmos.hr
Svemir

Hubble snimio zadivljujuću sliku maglice Duša

autor
objavljeno

Svemirski teleskop Hubble snimio je nevjerojatan novi prikaz crvenkaste regije Westerhout 5, poznate i kao ‘maglica Duša’.

‘Blagdanski prizor lampica’

Iako smo iz naših stanova već maknuli blagdanske ukrase, u maglici udaljenoj 7000 svjetlosnih godina praznični duh još uvijek živi u novoj slici koja podsjeća na blagdanske lampice. Svemirski teleskop Hubble snimio je zadivljujuću sliku male regije Westerhout 5, također poznate kao maglica Duša, koja svijetli crvenkastim tonovima. Crvena svjetlost uzrokovana je emisijom H-alfa, koja se događa kada vrlo-nabijeni-elektroni unutar atoma vodika gube energiju, uzrokujući oslobađanje ove karakteristične crvene svjetlosti.

Maglica Duša, koja se nalazi 7000 svjetlosnih godina od Zemlje, prožeta je crvenim sjajem na novoj slici svemirskog teleskopa Hubble (© ESA/NASA et al).
Maglica Duša, koja se nalazi 7000 svjetlosnih godina od Zemlje, prožeta je crvenim sjajem na novoj slici svemirskog teleskopa Hubble (©ESA/NASA et al).

Crveno svjetlo također otkriva niz fascinantnih karakteristika – kao što je takozvana ‘slobodno lebdeća isparavajuća plinovita kugla’ (eng. free-floating evaporating gaseous globule ili frEGG). Gledano kao tamna regija u obliku punoglavca u gornjem središnjem lijevom dijelu slike, ovaj frEGG je službeno nazvan KAG2008 globule 13 i J025838.6+604259.


Neobična nebeska tijela

Ovaj i drugi frEGG-ovi pripadaju posebnoj klasi isparavajućih plinovitih kuglica (eng. evaporating gaseous globules ili EGG-ova), koje se pojavljuju u maglicama kada energetsko zračenje mladih, vrućih zvijezda ionizira okolni plin oduzimanjem elektrona. To uzrokuje raspršivanje plina od tih svijetlih zvijezda u procesu koji se naziva fotoevaporacija, što može pomoći u zaustavljanju stvaranja zvijezda u maglicama.

U EGG-ima plin je toliko gust da se ovaj proces fotoevaporacije odvija puno sporije nego u okolnim područjima plina. Ovo sporije fotoisparavanje i zaštita plina od raspršivanja dopuštaju plinu da ostane dovoljno gust da kolabira i formira protozvijezde, koje na kraju postaju prave zvijezde. To znači da su astronomi zainteresirani za frEGG i EGG jer su to područja maglica u kojima su se nekada potencijalno rađale zvijezde.

Kako je nastala poznata maglica Leptir?

Maglica Duša

Maglica Duša je suputnik druge maglice koja postane popularna sredinom veljače u vrijeme Valentinova – riječ je, naravno, o maglici Srce. Službeno poznat kao IC 1805, masivni oblak plina i prašine nazvan je tako jer svijetleći sadržaj vodika čini da podsjeća na ružičasto srce. Na udaljenosti od 7500 svjetlosnih godina, maglicu Srce mogu snimiti i astrofotografi amateri, što je čini jednom od najčešće dijeljenih svemirskih slika oko 14. veljače.

Maglica Srce (WikimediaCommon).
Maglica Srce (©WikimediaCommon).

Tandem maglica „Srce-Duša” tvori ogromno područje stvaranja zvijezda koje se proteže 300 svjetlosnih godina. Obje su maglice prepune sjajnih zvijezda starih samo nekoliko milijuna godina – prava ‘djeca’ u usporedbi s našim Suncem starim gotovo 5 milijardi godina.


15 zapanjujućih slika svemirskog teleskopa James Webb

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Robert Lea (29. siječnja 2023.), „Hubble Space Telescope captures stunning red view of the Soul Nebula,“ space.com (pristup 30. siječnja 2023).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.