kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Horoskopski znakovi nemaju utjecaja na naše mentalno stanje pokazuju istraživanja
Znanost

Horoskopski znakovi nemaju utjecaja na naše mentalno stanje pokazuju istraživanja

Horoskopski znakovi nemaju utjecaja na naše mentalno stanje pokazuju istraživanja
objavljeno

Ako ste dosad krivili svoju lošu narav na astrološku kartu rođenja, imamo loše vijesti za vas.


Mohsen Joshanloo, izvanredni profesor psihologije na Sveučilištu Keimyung u Južnoj Koreji, odlučio je istražiti postoji li ikakva povezanost između “subjektivne dobrobiti” i navodnog utjecaja zapadnih astroloških znakova. U studiji objavljenoj u časopisu Kyklos, a koju je prvi prenio PsyPost, otkriveno je da nema značajne korelacije između tih dviju varijabli, čime je zadat udarac astrološkim entuzijastima diljem svijeta.

Drugim riječima, ljudi još uvijek nemaju pravi izgovor za svoje loše mentalno stanje, a horoskopski znakovi nisu krivac. Joshanloo je analizirao podatke više od 12.000 sudionika iz dugogodišnjeg Generalnog društvenog istraživanja, američke ankete koja prati različite aspekte društvenog života. Ispitanici su procjenjivali svoju dobrobit, a rezultati su uspoređeni s njihovim horoskopskim znakom. “Subjektivna dobrobit mjerena je kroz osam komponenti: opća nesreća, depresivni simptomi, psihološka uznemirenost, nezadovoljstvo poslom, financijsko nezadovoljstvo, percipirana dosada života, samoprocjena zdravlja i nezadovoljstvo brakom,” naveo je Joshanloo.


Mit horoskopskih znakova

Također je provedena analiza o tome imaju li horoskopski znakovi prediktivni utjecaj na buduću dobrobit. Rezultati su pokazali da nema značajnog utjecaja. “Dodatna analiza otkrila je da su astrološki znakovi jednako prediktivni kao i nasumični brojevi,” istaknuo je Joshanloo u svom radu. Iako se radi o uvjerljivom nalazu, posebno s obzirom na veliki uzorak sudionika, mnogi će i dalje vjerovati da je njihova sudbina zapisana u zvijezdama.

Ova studija pruža dodatne dokaze protiv vjerovanja u utjecaj horoskopskih znakova na subjektivnu dobrobit. Unatoč popularnosti horoskopa kao sredstva za objašnjavanje emocija i ponašanja, znanost jasno pokazuje da nema stvarne osnove za takva vjerovanja. Stoga, sljedeći put kada budete imali loš dan, možda bi bilo bolje potražiti stvarne razloge, umjesto da krivite zvijezde.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.