kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Genetičar sa Harvarda prikuplja sredstva za oživljavanje mamuta
Jeste li znali?

Genetičar sa Harvarda prikuplja sredstva za oživljavanje mamuta

objavljeno

Stručnjaci navode da se životinje ne bi trebale nazivati mamutima, već “slonovima otpornim na mraz sa svim osnovnim biološkim karakteristikama vunenog mamuta”.

Biolog George Church i poduzetnik Ben Lamm najavili su stvaranje Colossal-a, tvrtke koja će se baviti “uskrsnućem” mamuta-dobivanjem genetski uređenih slonova otpornih na mraz sa obilježjima mamuta. Startup je do sada dobio 15 milijuna dolara financiija. Stručnjaci tvrtke očekuju da će se prva telad takvih slonova vidjeti u roku od 4-6 godina.

Znanstvenici planiraju “uskrsnuti” vunenog mamuta: sve što trebate znati

Što je vuneni mamut?

Vuneni mamut (Mammuthus primigenius) izumrli je član obitelji slonova, čiji je najbliži suvremeni rođak azijski slon (Elephas maximus). Znanstvenici već dugi niz godina raspravljaju o mogućnosti oživljavanja mamuta, pa čak i postižu određeni napredak u tom smjeru. Na primjer, japanski i ruski istraživači uspjeli su postići diobu jezgre stanice iz tkiva mamuta.


Uređivanje genoma

Genetičar s Harvarda George Church i američki poduzetnik Ben Lamm najavili su osnivanje tvrtke Colossal kako bi vratili vunene mamute. Kako bi to učinili, planiraju koristiti sustav CRISPR/Cas za uređivanje genoma azijskog slona.

Gdje će se razvijati embrio?

Na web stranici tvrtke navodi se da će genetski uređen embrio azijskog slona nositi ženka afričkog slona kako bi se uklonio nepotreban teret populaciji azijskih slonova.

Umjetna maternica

Prema Georgeu Churchu, profesoru genetike na Harvard Medical School-u, također predviđaju stvaranje umjetne maternice u slučaju da nema odgovarajuće surogat majke.

https://kozmos.hr/10-stvari-koje-vjerojatno-niste-znali-o-posljednjem-ledenom-dobu/

Financiranje

Osim toga, izvješća ukazuju da je startup Churcha i Lamma prikupilo 15 milijuna dolara. Novac će biti dovoljan za stvaranje embrija, rekao je Church, no za sljedeće korake bit će potrebno dodatno financiranje.

Kada će se pojaviti prva novorođenčad slonova-mamuta?

Colossal očekuje da će se prvi mladunci mamuta pojaviti u roku od 4-6 godina. Kolosalni stručnjaci namjeravaju vratiti mamute na arktička prostranstva. Vjeruju da bi pojava hibrida slonova i mamuta u arktičkoj tundri mogla pomoći u obnavljanju lokalnih staništa od posljedica klimatske krize.

Druge izumrle vrste

Tvrtka također vjeruje da se tehnologije koje će se razviti za ovaj projekt mogu koristiti za povratak drugih izumrlih vrsta i za spašavanje ugroženih.

Nisu baš mamuti

Na web stranici Colossal također se navodi da se životinje koje će tvrtka uzgajati ne bi trebale nazivati ​​mamutima, već „slonovima otpornim na mraz sa svim osnovnim biološkim karakteristikama vunenog mamuta“.

Ponašanje

Krajnji cilj projekta je stvoriti vrste koje se ponašaju poput mamuta. Znanstvenici također žele spasiti azijske slonove od izumiranja pružajući im značajke koje im omogućuju život i razvoj na Arktiku.


Afrički slonovi

Do nedavno je afrički slon imao status ranjive vrste – taj status se dodjeljuje organizmima kojima prijeti opasnost da postanu ugroženi. Međutim, početkom 2021. godine IUCN je afričke slonove prepoznao kao dvije različite vrste i svakoj dodijelio status ugroženosti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Greshko, M. (2021, September 13). Mammoth-elephant hybrids could be created within the decade. should they be? Science.
• The Guardian. (2021, September 13). Firm raises $15m to bring Back woolly mammoth from extinction.

• Lazzaro, S. (n.d.). Colossal wants to resurrect the woolly mammoth. Colossal.

• Neuman, S. (2021, September 15). Scientists say they could bring back woolly mammoths. but maybe they shouldn’t. NPR.
 Zimmer, C. (2021, September 13). A new company with a wild mission: Bring back the woolly mammoth. The New York Times.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.