kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Evo kako uživo pratiti potpunu pomrčinu Sunca iz Hrvatske
Svemir

Evo kako uživo pratiti potpunu pomrčinu Sunca iz Hrvatske

Pomrčina Sunca. Izvor: britannica.com
objavljeno

Prema vremenskim prognozama, milijuni ljudi smješteni duž uskog koridora koji se proteže od pacifičke obale Meksika do istočnog dijela Kanade, u ponedjeljak će imati priliku upraviti pogled ka nebu i svjedočiti trenutku kada dan prelazi u sumrak, dok Mjesec zaklanja Sunce. Nažalost, stanovnici Hrvatske i drugih dijelova Europe neće imati mogućnost doživjeti ovaj fenomen izravno, budući da pomrčina neće biti vidljiva s europskog tla. Međutim, to ne znači da pomrčinu ne možete pratiti i doživjeti na druge načine.

Unatoč geografskim ograničenjima, zainteresirani iz Hrvatske mogu uživati u direktnom prijenosu događaja. Za sve zainteresirane u Hrvatskoj i Europi, evo kako možete pratiti potpunu pomrčinu Sunca u realnom vremenu:

NASA organizira izravan prijenos iz gradova na putanji pomrčine

NASA će na internetu i putem NASA TV-a omogućiti nekoliko sati izravnog prijenosa, počevši od 19 sati po srednjoeuropskom ljetnom vremenu (CEST), iz različitih gradova koji se nalaze na putanji pomrčine. Tijekom prijenosa bit će moguće vidjeti teleskopske snimke Sunca, a svoje nastupe imat će i znanstvenici te astronauti s Međunarodne svemirske stanice. Za vrijeme pomrčine, s otoka Wallops u Virginiji, bit će lansirane rakete s znanstvenom opremom usmjerene prema ionosferi, električno nabijenom sloju atmosfere.


Teleskopska promatranja i eksperimenti fokusirani na Sunce

Za čitatelje Kozmosa u Sjedinjenim Američkim Državama, posebice one u regijama gdje će pomrčina biti vidljiva, bit će zanimljivo znati da Muzej Exploratorium omogućuje izravne teleskopske snimke Sunca iz Junctiona, Texas, i Torreóna u Meksiku. Dodatno, iako možda nije izravno povezano s temom članka, želio bih podijeliti osobnu notu da sam nekada živio u Torreónu.

Također je važno istaknuti da će istraživački timovi i studenti sa Sveučilišta Maine izvoditi eksperiment puštanjem visinskih balona, čiji će prijenos uživo biti dostupan iz stratosfere. Web stranica Time and Date nudit će priliku za praćenje Sunca kroz različite teleskopske prijenose.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.