kozmos.hr
Svemir

ESA prisiljena na razvoj ‘kompaktnijeg’ teleskopa

Umjetnički prikaz planiranog rendgenskog svemirskog teleskopa Athena (©ESA).
autor
objavljeno

ESA je zbog proračunskih rezova najavila da planira redizajnirati svoj novi svemirski teleskop koji bi, među ostalim, trebao proučavati supermasivne crne rupe.

Athena

Europska svemirska agencija (ESA) razmatra načine redizajniranja velikog rendgenskog svemirskog teleskopa nakon što je niz država članica ESA-e odustalo od projekta.

Athena – akronim za Advanced Telescope for High-Energy Astrophysics (hrv. Napredni teleskop za visokoenergetsku astrofiziku) – teleskop je koji je ESA odabrala za razvoj još davne 2014. godine i planirala lansirati na Lagrangianovu točku 2.  Lagrangeova točka 2 (L2), udaljene je od Zemlje oko 1.6 milijuna kilometara, postala je poznata javnosti budući da se na istoj ‘točci’ nalazi i novi revolucionarni teleskop James Webb. Athena je nakon lansiranja trebala proučavati supermasivne crne rupe, formiranje grupa galaksija, supernove i druge kozmičke fenomene promatrajući emisije X-zraka.


Umjetnički prikaz planiranog rendgenskog svemirskog teleskopa Athena (©ESA).
Umjetnički prikaz planiranog svemirskog teleskopa Athena (©ESA).

Problemi s financijama

ESA sada razmatra mogućnosti smanjenja dizajna zvjezdarnice u svjetlu rastućih troškova, izvijestio je SpaceNews citirajući riječi Paula McNamare, ESA-inog koordinatora za astronomiju i astrofiziku.

Naime, Athena je imala procijenjenu cijenu od – preračunato u današnju vrijednost – oko 1,17 milijardi eura. Međutim, do svibnja ove godine, procjene su narasle na 1,9 milijardi eura. Iz ESA su izvijestili da misija dobro napreduje s tehnološke strane – tj. razvoj novog, laganog, zrcala teče veoma dobro.

No, nažalost, ESA-ini troškovi porasli su zbog povlačenja brojnih partnera – „Nekoliko država članica zaključilo je da nisu u stanju ispuniti svoje obveze,“ izvijestio je McNamara te dodao da je zbog povlačenja partnera trošak pao na leđa Europske svemirske agencije.

Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

Kompaktniji dizajn

ESA teži tome da povećani troškovi ne utječu na druge misije zbog čega sada razmišlja o ‘redizajniranju’ Athene kako bi se smanjili troškovi cijelog projekta. Na sreću McNamara uvjerio je javnost da ESA ne razmišlja i ne želi otkazati cijeli projekt!

Revidirani dizajn – poznat kao NewAthena – vjerojatno će promijeniti konfiguraciju znanstvenih instrumenata projekta i znanstvene ciljeve misije. Misija je prvotno trebala biti lansirana 2028. godine, no promjene u misiji mogle bi imati implikacije na njezin raspored (tj. očekuje se da će doći do pomaka u datumu lansiranja).

Promjene bi također mogle imati posljedice za NASA-u koja je također uključena u misiju i osigurava hardver i objekte za testiranje i kalibraciju. McNamara je sugerirao da bi ESA bila otvorena za intenzivnije uključivanje svemirske agencije kao jednu od opcija za nastavak misije. „Nijedna vrata nisu zatvorena. Tražimo bilo koji način na koji možemo pokušati dobiti najbolju moguću misiju unutar programskih ograničenja,“ zaključio je McNamara.


James Webb objavio prve nevjerojatne slike

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Jeff Foust (30. srpnja 2022.), „ESA scaling back design of X-ray astronomy mission,“ spacenews.com (pristup 9. kolovoza 2022).

Andrew Jones (8. kolovoza 2022.), „Europe’s major X-ray space telescope may get scaled back due to budget constraints,“ space.com (pristup 9. kolovoza 2022).

„ATHENA – Advanced Telescope for High Energy Astrophysics,“ cosmos.esa.int (pristup 9. kolovoza 2022).

Elizabeth Howell (15. veljače 2017.), „Athena: ESA’s Big X-ray Telescope,“ space.com (pristup 9. kolovoza 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.