kozmos.hr
Astronomija

Dublja Istraživanja Svemira: Tajne Ekstremalnih Kerr Crnih Rupa

Supermasivna crna rupa, okružena vrtložnim diskom materijala koji pada na nju. Izvor: NASA / JPL-Caltech
objavljeno

Svemir je ispunjen misterijima koji čekaju na otkrivanje, a jedan od najintrigantnijih fenomena svakako su ekstremalne Kerr crne rupe. Znanstvenici vjeruju da bi ovi kosmički objekti mogli otkriti prethodno nepoznate aspekte fizike, pružajući nam novo razumijevanje svemira.

Crne rupe, poznate po svojoj nevjerojatno snažnoj gravitaciji, su regije u svemiru iz koje ništa ne može pobjeći – čak ni svjetlost. Već desetljećima znanstvenike fascinira njihova priroda, ali mnogi aspekti i dalje su obavijeni velom tajne.

Znanstvena suradnja između University of California–Santa Barbara, Sveučilišta u Varšavi i Sveučilišta u Cambridgeu rezultirala je detaljnim istraživanjima ekstremalnih Kerr crnih rupa. Za razliku od uobičajenih crnih rupa, ovi objekti su stacionarni i nemaju naboj, što znanstvenicima pruža drugačiji uvid u njihovu prirodu.

Maciej Kolanowski, jedan od znanstvenika uključenih u projekt, naglasio je kako je međunarodna suradnja bila ključna za bolje razumijevanje ovih posebnih crnih rupa.

Kvantni Fenomeni i Crne Rupe

Nastavljajući se na prethodne rezultate, Grant Remmen i njegov tim istraživali su kako kvantne korekcije mogu utjecati na ponašanje ekstremalnih crnih rupa. Posebno su bili zainteresirani kako kvantna fizika može mijenjati Einsteinove gravitacijske jednadžbe.


Otkrili su da kada se u obzir uzmu kvantne promjene, ekstremalne Kerr crne rupe pokazuju neka nova i neobična svojstva. Remmen vjeruje da bi ovi rezultati mogli potaknuti reviziju nekih temeljnih zakona fizike.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su zanimljive paralele s predviđanjima Standardnog modela čestične fizike. To sugerira da bi svemirske i kvantne skale, koje se obično smatraju odvojenima, mogle biti usko povezane, posebno kada je riječ o ekstremalnim Kerr crnim rupama.

S obzirom na ova otkrića, tim znanstvenika sada želi bolje razumjeti kako ovi fenomeni djeluju na kvantnoj razini i kakve bi implikacije mogli imati za buduća istraživanja u fizici.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.