kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Drevni mikenski oklop testirali vojnici i proglasili prikladnim za dugotrajnu borbu
Znanost

Drevni mikenski oklop testirali vojnici i proglasili prikladnim za dugotrajnu borbu

Drevni oklop. ge: ZasluAndreas Flouris i Marija Marković.
objavljeno

Prema istraživanju objavljenom 22. svibnja u časopisu PLOS ONE, poznati mikenski oklop nije bio samo ceremonijalni, već je prikladan za dugotrajnu borbu. Studiju su proveli Andreas Flouris sa Sveučilišta u Tesaliji i njegovi suradnici.


Jedan od najstarijih poznatih europskih oklopa, star oko 3500 godina, pronađen je u blizini sela Dendra, nekoliko kilometara udaljenog od drevne Mikene. Od otkrića 1960. godine nije bilo jasno je li ovaj oklop bio ceremonijalni ili je bio prikladan za borbu. Ovo pitanje ima važne implikacije za razumijevanje ratovanja u Europi kasnog brončanog doba, ali nijedan povijesni zapis ne opisuje upotrebu ovog stila oklopa.

U ovoj studiji istraživači su kombinirali povijesne i eksperimentalne dokaze kako bi procijenili borbenu prikladnost dendarskog oklopa. Autori su regrutirali 13 volontera iz redova marinaca Helenskih oružanih snaga, opremili ih replikama dendarskog oklopa i oružja iz brončanog doba te ih podvrgnuli 11-satnom simuliranom borbenom protokolu brončanog doba.


Umjetnička fotografija prikazuje repliku dendarskog oklopa korištenu u studiji. Autor fotografije: Andreas Flouris i Marija Marković. Reprodukcija zahtijeva dopuštenje. Zasluge: Flouris i sur., 2024, PLOS ONE, CC-BY 4.0 (creativecommons.org/licenses/by/4.0/).
Ootografija prikazuje repliku dendarskog oklopa korištenu u studiji. Autor fotografije: Andreas Flouris i Marija Marković. Zasluge: Flouris i sur., 2024, PLOS ONE, CC-BY 4.0 (creativecommons.org/licenses/by/4.0/).

Mediteransku povijest

Ova borbena simulacija razvijena je na temelju povijesnih izvještaja iz Homerove Ilijade, uz dodatne fiziološke i okolišne dokaze kako bi se stvorila aproksimacija tipične prehrane, aktivnosti i manevara mikenske vojske. Eksperiment je pokazao da replicirani oklop nije ograničavao borbene sposobnosti ratnika niti je uzrokovao ozbiljne napore nositelju. Ovi rezultati sugeriraju da je oklop bio prikladan za borbu, implicirajući da je moćan utjecaj Mikene na mediteransku povijest dijelom bio posljedica njihove oklopne tehnologije.

Kako bi dodatno podržali ove rezultate, autori su razvili besplatno dostupni softver koji omogućuje simulaciju borbenih uvjeta kako bi se testirala hipotetska učinkovitost oklopa u raznolikijim scenarijima. Daljnja istraživanja mikenske borbene tehnologije nastavit će osvjetljavati detalje kasnog brončanog doba i prijelaza u željezno doba. Ovo istraživanje daje značajan doprinos razumijevanju ratovanja u kasnom brončanom dobu, ističući da je mikenski oklop bio praktičan za borbu, a ne samo za ceremonije. Daljnja istraživanja i razvoj simulacijskog softvera omogućit će dublje uvide u borbene taktike i tehnologiju tog razdoblja, čime se obogaćuje naše razumijevanje povijesnih vojnih inovacija.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.