kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Divovski krokodili iz doba krede i sićušni ankilosauri sjeverno od Tumbler Ridgea
Znanost

Divovski krokodili iz doba krede i sićušni ankilosauri sjeverno od Tumbler Ridgea

objavljeno

Nedavno objavljen članak u Historical Biology prikazuje tragove fosila i detalje o vrlo velikim krokodilima s brojnih mjesta sjeverno od Tumbler Ridgea.

Plivajući, krokodili su kandžama strugali muljevito dno stvarajući ‘tragove plivanja’. Neki od tih tragova pokazali su izvanredne detalje, na primjer, paralelne pruge sa uzorcima ljuski koje su se nalazile na stopalima krokodila.

Tragovi su iz formacije Dunvegan, iz senomanskog stadija krede. Osim tragova plivanja krokodila, prisutni su i tragovi ankilosaura, ornitopoda i kornjača.

Tragovi su nastali na nisko ležećoj delta-ravnici s obilnim, vegetiranim močvarama, plitkim jezerima i riječnim kanalima, smještenoj oko 100 km u unutrašnjosti od morske obale zapadnog unutarnjeg morskog puta. Raznolikost identificiranih tragova objašnjavaju dokumentirane epizode poplava, o kojima ovisi jesu li životinje hodale ili plivale.

Veličina krokodila može se procijeniti iz udaljenosti između njihovih kandži. Korištena je  udaljenost između otisaka plivanja kako bi ukupnu duljinu tijela bila procjenjena na oko 9 metara, a moguće i do 12 metara.


Divovski krokodili su zabilježeni nekoliko puta u fosilnim zapisima. U Sjevernoj Americi najstariji tjelesni fosilni dokaz divovskih krokodila je Deinosuchus, za koji se procjenjuje da je bio dug od 8 do 12 metara. Za usporedbu, rekordna duljina krokodila koji danas žive na Zemlji je 6 metara.

https://kozmos.hr/otkriven-divovski-ihtiosaur-iz-doba-srednjeg-trijasa/

Deinosuchus je zabilježen u SAD-u i Meksiku, ali ne i u Kanadi. Ovi veliki tragovi plivanja sa sjevera Tumbler Ridgea mogu predstavljati preteču Deinosuchusa, koji je živio najmanje 13 milijuna godina prije prve prijavljene pojave divovskih krokodila u sjevernoameričkom fosilnom zapisu.

Koegzistencija, na jednoj površini, tragova napravljenih od hodajućih ankilosaura i plivajućih krokodila bila je intrigantna i nije ranije prijavljivana. Jedna od staza ankilosaura, registrirana u blatnom koritu presušenog jezera, najmanja je dosad opisana od formacije Dunvegan. Tragovi su bili široki samo 10 cm, a vjerojatno ih je napravila mlada jedinka .

U jesen 2020. četiri velika bloka s nekim od najboljih primjera tragova i otisaka krokodila i dinosaura pronađena i dopremljena u muzej Tumbler Ridge, gdje su sigurno pohranjeni.

Iako je područje Tumbler Ridgea postalo poznato po svojim dinosaurima, postoji nešto posebno kod krokodila. Nisu izumrli krajem krede, ali imaju ‘status preživjelih’, te su i danas s nama s prepoznatljivo sličnom građom tijela. Krokodili ove divovske veličine vjerojatno su bili vrhunski grabežljivci.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr


Izvori:

Dr. Charles Helm (22.03.2022.,)” Tracking Giant Cretaceous Crocodiles and Tiny Ankylosaurs North of Tumbler Ridge,” trmf.ca

Lockley, M.G., Plint, A.G., Helm, C.W., Sharman, K.J., Vannelli, K.M. 2021. Crocodylian swim tracks from the Gates Formation (Albian), British Columbia, Canada: comparisons with Cretaceous crocodylian ichnology in western USA. Cretaceous Research 128, 104967. https://doi.org/10.1016/j.cretres.2021.104967

Plint, A.G., Charles W. Helm, C.W., Lockley, M.G. 2022. Crocodylian and dinosaur trace fossil assemblages from crevasse splay/levee and floodplain lake environments: middle Cenomanian Dunvegan Formation, northeast British Columbia, Canada. Historical Biology. https://doi.org/10.1080/08912963.2022.2043294

Pratite Kozmos na Google Vijestima.