kozmos.hr
Jeste li znali?

Dan broja π (Pi): Slavljenje matematike

Dan Pi
objavljeno

Danas, 14. ožujka, obilježavamo Dan broja Pi. Ovaj dan slavi se diljem svijeta u čast jednog od najpoznatijih matematičkih konstanti, koja se označava slovom “π” i koja predstavlja omjer opsega kruga i njegova promjera. Pi se prirodno pojavljuje u mnogim matematičkim i znanstvenim kontekstima, poput geometrije, statistike, fizike i inženjerstva. Međutim, on je također prisutan i u svakodnevnom životu, od izračuna kružnog obujma i područja do procjene duljine linije i volumena cilindra.

Datum 14. ožujka izabran je kao Dan broja Pi zbog njegove veze s decimalnim prikazom broja Pi: 3,14. Mnogi ljubitelji matematike širom svijeta slave ovaj dan organizirajući razne aktivnosti poput natjecanja u recitiranju decimala Pi-ja, izrade Pi kolača, izvođenja znanstvenih eksperimenata vezanih uz Pi i još mnogo toga.

Unatoč tome što je Pi konstanta, brojne su zanimljivosti o ovom broju. Primjerice, broj Pi je iracionalan, što znači da se ne može izraziti kao konačan decimalni broj niti kao razlomak dvaju cjelobrojnih brojeva. Također, računala su dosad izračunala preko 100 trilijuna decimala Pi-ja, no čak ni taj ogroman broj ne može zabilježiti svaku decimalu do beskonačnosti.


Numerička vrijednost pi zaokružena na 64 decimalna mjesta je:

π ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923

Svoj doprinos razumijevanju i primjeni broja Pi dali su mnogi matematičari tijekom povijesti, od starogrčkog matematičara Arhimeda do modernih znanstvenika i istraživača danas. Njegova uporaba i dalje je relevantna u mnogim područjima znanosti i tehnologije, a nova otkrića i primjene ove matematičke konstante nastavit će se i u budućnosti.

Danas, stoga, uzmite malo vremena da razmislite o značaju i primjeni broja Pi i pridružite se obilježavanju Dana broja Pi. Možda ispečete Pi kolač, izazovete prijatelje u natjecanju recitiranja decimala Pi-ja ili jednostavno uživate u fascinantnoj prirodi ovog jedinstvenog broja. Sretni Dan broja Pi!

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.