kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

CroCube vas poziva na tjedan svemira

objavljeno

CroCube simbolizira početak hrvatske svemirske ere, s ambicijom lansiranja prvog hrvatskog satelita u svemir tijekom druge polovice 2023. godine, pomoću rakete Falcon 9 koja pripada svemirskoj kompaniji Space X​​. Cilj ove inicijative je potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske, te gradnju naprednog društva usmjerenog prema prosperitetu, inovacijama i svemirskim projektima. CroCube je rezultat suradnje tvrtke Spacemanic i društva EVO, koji su zajedno potpisali memorandum o podršci izradi i lansiranju prvog hrvatskog satelita​.

Ovaj projekt, uključujući izradu, programiranje i lansiranje prvog nanosatelita u orbitu, koristi Hrvatsko znanje i naprednu tehnologiju na raspolaganju​. CroCube je primio široku podršku zajednice i stručnjaka iz različitih sektora, uključujući financijsku podršku kroz kampanju prikupljanja sredstava koja je pokrenuta kako bi se osigurala potrebna sredstva za realizaciju misije.

Svjetski Tjedan Svemira

U petak 6.10. od 18 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (Savska cesta 18, Zagreb) obilježava se Svjetski Tjedan Svemira i kreće odbrojavanje do lansiranja prvog hrvatskog satelita u svemir, na predavanju: “Još malo do lansiranja – Novosti o satelitu CroCube,” s Danielom Jović, voditeljicom misije CroCube. Nakon prvog predavanja Danieli se pridružuje Bernard Ivezić, novinar i urednik Startup Reporta, koji će predstaviti zvjezdanu budućnost Hrvatske u predavanju: “Svemirsko poduzetništvo u Hrvatskoj.” Večer će obogatiti jedan od najpoznatijih hrvatskih astronoma i poseban gost Tjedna Svemira – Ante Radonić, svojim predavanjem o najnovijim istraživanjima i svemirskim misijama.


Svemirski sajam

U pauzi između predavanja gosti će moći provjeriti što nudi svemirski sajam i upoznati ljude koji u Hrvatskoj grade i razvijaju svemirski sektor. Tvrtka Notch svojim DevCademyjem otvara priliku svima koje zanima development i demonstrira satelit za učenje – SchoolSat. Uz njih će biti zagrebački Pulsar Labs, koji je osmislio i izradio prvi hrvatski cubesat modul Astrotron 1000 i riječka tvrtka koja razvija mobilne aplikacije za satelite – Exevio. Naravno, CroCube, prvi hrvatski satelit koji će letjeti u svemir će imati svoje mjesto, na kojem će biti u dijelovima.

Goste će povesti u let svemirom i šetnju Marsom, barem u virtualnoj stvarnosti, Geek Garden. Saša Nuić, predsjednik astronomskog društva Beskraj i jedan od najboljih hrvatskih astrofotografa će demonstrirati teleskope koji se koriste u promatranju noćnog neba, dok će Hrvatski Radioamaterski Savez prezentirati svoje radio uređaje kojima uspostavljaju satelitsku komunikaciju. Program traje do 21:00h, i dok je ulaz besplatan, sve donacije će ići ka lansiranju CroCubea, prvog hrvatskog satelita, u svemir. Više informacija o samom događaju dostupno je na linku.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.