kozmos.hr
Svemir

Baguette One ide u svemir

objavljeno

Francuski konzorcij objavio je u utorak da je dobio financiranje za svoj projekt razvoja inovativne, niskotroškovne male rakete nazvane “Baguette One” te njeno lansiranje u svemir. HyPrSpace u suradnji s zajedničkim pothvatom talijanske obrambene tvrtke Leonardo i francuske IT tvrtke Thales, te CT Engineeringom, nastoje realizirati projekt vrijedan 35 milijuna eura (38 milijuna dolara) s ciljem demonstracije novog tipa raketnog motora.

U utorak su izjavili da su dobili financiranje od France 2030, fonda francuske vlade koji ulaže u inovativne tehnologije. Iznos financiranja nije bio preciziran, no prema poslovnom listu La Lettre, iznosi 21 milijun eura, odnosno 60 posto ukupnih troškova. Baguette One trebao bi poletjeti početkom 2026. godine s ciljem postavljanja malih satelita težine do 250 kilograma u orbitu.

HyPrSpace je već ranije dobio podršku od fonda France 2030 za razvoj svog hibridnog raketnog motora koji kombinira tekuća i kruta goriva, a koji ne zahtijeva turbopumpu, složenu i skupu komponentu. Za komponente čvrstih goriva može koristiti reciklirani polietilen, uobičajena plastika, prema HyPrSpaceu.


“Ova disruptivna inovacija u svemirskom pogonu omogućit će jeftiniji pristup svemiru koji bolje poštuje okoliš”, izjavile su tvrtke u priopćenju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.