kozmos.hr
Astronomija

Astronomi otkrili tri potencijalne super-Zemlje oko obližnje zvijezde

Astronomi otkrili tri potencijalne super-Zemlje oko obližnje zvijezde
objavljeno

Međunarodni tim astronoma, pod vodstvom dr. Shwete Dalal sa Sveučilišta Exeter, otkrio je tri potencijalna egzoplaneta tipa super-Zemlja u orbiti oko relativno bliske narančaste patuljaste zvijezde.


Egzoplaneti kruže oko zvijezde HD 48498, koja se nalazi približno 55 svjetlosnih godina od Zemlje. Ovi planeti obilaze svoju zvijezdu u periodima od 7, 38 i 151 dana. Posebno je značajno što se najudaljeniji egzoplanet nalazi unutar naseljive zone, područja gdje bi tekuća voda mogla postojati bez smrzavanja ili isparavanja. Ova regija smatra se idealnom za podržavanje života.

Dr. Dalal izjavila je: “Otkriće super-Zemlje u naseljivoj zoni oko narančaste zvijezde predstavlja uzbudljiv korak naprijed u našoj potrazi za naseljivim planetima oko zvijezda sličnih Suncu.”

Istraživači naglašavaju važnost ovog otkrića, ističući da je HD 48498 najbliži planetarni sustav koji ima super-Zemlju u naseljivoj zoni oko zvijezde slične Suncu.

Egzoplaneti su otkriveni pomoću HARPS-N Rocky Planet Search programa, koji koristi spektrograf HARPS-N za mjerenje radijalne brzine zvijezda. Tijekom deset godina, tim je prikupio gotovo 190 preciznih mjerenja radijalne brzine za HD 48498.


Mjerenja radijalne brzine prate suptilne pomake zvijezde uzrokovane gravitacijskim utjecajem orbitirajućih planeta. Analizom spektra svjetlosti zvijezde, znanstvenici mogu odrediti kreće li se zvijezda prema nama (plavi pomak) ili od nas (crveni pomak). Tim je koristio različite metode i usporedne analize kako bi osigurao točnost svojih rezultata.

Potencijalni kandidati

Istraživanje je otkrilo tri planetarna kandidata s minimalnim masama od 5 do 11 puta većim od Zemljine mase. Blizina zvijezde HD 48498, u kombinaciji s povoljnom orbitom najudaljenijeg planeta, čini ovaj sustav obećavajućim ciljem za buduća visoko-kontrastna direktna snimanja i visoko-rezolucijska spektroskopska istraživanja.

Dr. Dalal dodala je: “Ovo otkriće naglašava važnost dugoročnog praćenja i naprednih tehnika u otkrivanju tajni udaljenih zvjezdanih sustava. Veselimo se nastavku naših promatranja i potrazi za dodatnim planetima u sustavu.”

Ovo otkriće otvara nova vrata za razumijevanje planetarnih sustava i potencijala za život izvan našeg Sunčevog sustava. Nastavak istraživanja i praćenja ovog sustava može pružiti ključne uvide u karakteristike i uvjete koji podržavaju život na drugim planetima. Astronomi diljem svijeta raduju se budućim otkrićima koja će dodatno osvijetliti ovu fascinantnu temu.

Otkriće super-Zemalja oko zvijezde HD 48498 ne samo da proširuje naše znanje o svemiru, već nas i približava odgovoru na jedno od najvažnijih pitanja: jesmo li sami u svemiru?

Ovo otkriće objavljeno je 24. lipnja 2024. u časopisu MNRAS.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.