kozmos.hr
Znanost

Asiriolog razotkrio tajnu drevnih simbola starih 2700 godina

Asiriolog razotkrio tajnu drevnih simbola starih 2700 godina. Zasluge: New York Public Library.
objavljeno

Drevni simboli na hramu starom 2700 godina, koji su zbunjivali stručnjake više od stoljeća, konačno su objašnjeni zahvaljujući asiriologu dr. Martinu Worthingtonu s Trinity Collegea. Ovi tajanstveni simboli bili su vidljivi na hramovima u drevnom gradu Dūr-Šarrukīn, današnjem Khorsabadu u Iraku, kojim je vladao Sargon II., kralj Asirije (721.-704. pr. Kr.). Sekvenca od pet simbola – lav, orao, bik, smokva i plug – prvi put je postala poznata suvremenom svijetu kroz crteže koje su objavili francuski istraživaći krajem 19. stoljeća. Od tada su mnoge teorije pokušale objasniti njihovo značenje.

Proučavanje drevnih jezika

Simboli su uspoređivani s egipatskim hijeroglifima, tumačeni kao odraz carske moći i smatralo se da predstavljaju ime kralja – ali kako? Dr. Martin Worthington iz Trinity’s School of Languages, Literatures and Cultural Studies predložio je novo rješenje u radu objavljenom ovog mjeseca (26. travnja) u Bulletin of the American Schools of Oriental Research. On tvrdi da asirske riječi za pet simbola (lav, orao, bik, smokva i plug) sadrže, u pravom slijedu, zvukove koji tvore asirski oblik imena ‘Sargon’ (šargīnu):


Ponekad isti arheološki lokalitet koristi samo tri simbola (lav, stablo, plug), za koje dr. Worthington tvrdi da također pišu ime ‘Sargon’, slijedeći slične principe. Dr. Worthington je komentirao: “Proučavanje drevnih jezika i kultura prepuno je zagonetki svih oblika i veličina, ali rijetko se u drevnom Bliskom Istoku suočavamo s tajanstvenim simbolima na zidu hrama.” Štoviše, prema dr. Worthingtonu, svaki od pet simbola može se također shvatiti kao zviježđe. Tako lav predstavlja Lava, a orao Aquilu (naša zviježđa su uglavnom naslijeđena iz Mezopotamije, preko Grka, pa su mnoga ista). Smokva predstavlja teško ilustrativno zviježđe ‘the jaw’ (koje danas nemamo), na temelju toga što riječ ‘iṣu’ (stablo) zvuči slično kao ‘isu’ (čeljust).

Sargonovo ime na nebu

“Učinak ovih pet simbola bio je smjestiti Sargonovo ime na nebo, za sva vremena – pametan način da se ime kralja učini besmrtnim. I, naravno, ideja bombastičnih pojedinaca koji pišu svoje ime na zgradama nije jedinstvena za drevnu Asiriju…” Drevna Mezopotamija, ili moderni Irak i susjedne regije, bila je dom Babilonaca, Asiraca, Sumerana i drugih, a danas se istražuje putem klinastog pisma koje obiluje. Zapravo, pisanje je vjerojatno izumljeno tamo oko 3400. pr. Kr. Dakle, iako Sargonovi učenjaci nisu bili svjesni toga, stvaranjem novih pisanih simbola odjekivali su mezopotamsku povijest stariju više od tisuću godina.

Dr. Worthington je objasnio: “Ne mogu dokazati svoju teoriju, ali činjenica da funkcionira za petosimbolsku sekvencu i troosimbolsku sekvencu, te da se simboli mogu također shvatiti kao kulturno prikladna zviježđa, čini mi se vrlo sugestivnim. Šanse da je sve to slučajnost su – oprostite na igri riječi – astronomske.” Dr. Worthington se specijalizirao za jezike i civilizacije drevne Mezopotamije, uključujući one Babilonaca, Asiraca i Sumerana.

“Ova regija svijeta, koja uključuje današnji Irak i dijelove Irana, Turske i Sirije, često se naziva ‘kolijevkom civilizacije’. To je mjesto gdje su gradovi i carstva rođeni, a njezina priča je velik dio ljudske povijesti. Zbog mezopotamske navike brojanja u šezdesetima, danas imamo 60 minuta u satu, a Abraham (središnja figura u tri svjetske glavne religije) se navodno rodio u mezopotamskom gradu Uru. ‘Rješavanje zagonetki (ili pokušaj) je posebno zabavan dio’, kaže dr. Worthington, ‘ali mezopotamske studije u cjelini imaju uzvišeniji cilj razumijevanja složenosti i raznolikosti velikog dijela ljudskih društava i kulturnih postignuća’.”


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.