kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • ALMA je otkrila mladi protostelarni disk s spiralnom rukom
Svemir

ALMA je otkrila mladi protostelarni disk s spiralnom rukom

objavljeno

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) omogućuje znanstvenicima da istražuju jedan od najmlađih poznatih protostelarnih diskova, otkrivajući spiralnu strukturu ključnu za formiranje planeta.

ALMA otkriva mladi protostelarni disk

Koristeći napredne mogućnosti ALMA-e, istraživači su bili u stanju putovati natrag do početka formiranja zvijezda i planeta. U svemirskom sustavu poznatom kao HH 211 u sazviježđu Perzej, smještenom 1000 svjetlosnih godina daleko, tim predvođen Chin-Fei Leeom iz Instituta za astronomiju i astrofiziku Akademije Sinica (ASIAA) na Tajvanu, otkrio je jedan od najmlađih zabilježenih protostelarnih diskova. Ovaj disk, star samo 35,000 godina, proteže se na veličinu sličnu orbiti Urana i kućište je zanimljive spiralne strukture.

Spiralna struktura igra ključnu ulogu

Unutar diska, tim je locirao spiralnu ruku koja bi mogla biti ključna u prenosu materijala prema središnjoj protozvijezdi, procesu ključnom za rođenje zvijezda i planeta. Zanimljivo je da spiralna ruka prikazuje grbaste značajke, što nagovještava da bi stvaranje planeta već moglo biti u tijeku. Tim je iskoristio ALMA-u kako bi dobio detaljnu sliku diska u emisiji prašine, otkrivajući unutarnje strukture diska, uključujući spiralnu ruku.

Posljedice za razumijevanje evolucije zvjezdanog sustava

Ovo revolucionarno otkriće poboljšava razumijevanje astronomske zajednice o tome kako se zvijezde i planeti rađaju u najranijim fazama evolucije zvjezdanog sustava. Prisutnost spiralne ruke u takvom mladom disku sugerira da bi ove ruke mogle biti uobičajena značajka u formiranju protostelarnih diskova.

Chin-Fei Lee, glavni autor rada, izrazio je svoje oduševljenje: “Otkrivanje rane strukture protostelarnog diska u HH 211 i otkrivanje spiralne ruke u ravnini diska ima duboke posljedice za proces akrecije, jer se predviđa da spiralne ruke prenose materijal diska prema unutra prema središnjim protostarima. Promatrana spirala izgleda grbasta, što ukazuje na to da već možda počinje formirati planete.”

Istraživači su stvorili model temeljen na slici koju je snimila ALMA, učinkovito reproducirajući strukturu diska i spiralnu ruku.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube