kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • 6000 godina star tumul u Češkoj možda je najstariji u Europi
Znanost

6000 godina star tumul u Češkoj možda je najstariji u Europi

Tumul, ili humak, datira iz četvrtog tisućljeća prije Krista. Smatra se da je najveći ikada pronađen u Europi, kao i jedan od najstarijih. (Izvor slike: Odsjek za arheologiju UHK).
objavljeno

Struktura se pripisuje ljudima iz neolitičke kulture lijevkastih vrčeva.


Arheolozi su otkrili ono što bi moglo biti najveći prapovijesni tumul u Europi, tijekom iskopavanja pored autoceste u Češkoj Republici.

Kako prenosi Live Science, tumul, poznat kao humak, dug je oko 190 metara — gotovo dvostruko više od duljine nogometnog igrališta — širok je oko 15 metara na najširem dijelu, a orijentiran je od sjeveroistoka prema jugozapadu, prema prevedenom priopćenju sa Sveučilišta Hradec Králové (UHK).

Arheolozi vjeruju da potječe iz četvrtog tisućljeća prije Krista, što bi ga činilo jednim od najstarijih pogrebnih spomenika ikada pronađenih u Europi.

Datacija se podudara s ljudima iz kulture lijevkastih vrčeva, koji su živjeli na tom području između 3800. i 3350. godine prije Krista. Ime su dobili po karakterističnim keramičkim posudama koje su često stavljali u grobove.

Humak “predstavlja najduži prapovijesni humak ne samo u našoj regiji, već vjerojatno u cijeloj Europi,” rekao je arheolog Petr Krištuf sa Sveučilišta Hradec Králové u priopćenju.


Osim dva središnja ukopa u humku, koja su vjerojatno pripadala visoko rangiranim članovima prapovijesne zajednice koja ga je izgradila, u blizini je pronađeno oko 30 grobova za koje se vjeruje da datiraju iz istog razdoblja, prema prevedenoj objavi na Facebooku.

Otkriće uz autocestu

Humak je otkriven tijekom arheoloških iskopavanja uz autocestu između grada Hradec Králové i sela Sadová, oko 88 kilometara istočno od Praga.

Humak više nije bio vidljiv na površini jer se nalazio na području intenzivno obrađivanog poljoprivrednog zemljišta koje je u nekom trenutku poravnano, navodi se u objavi na Facebooku.

Kao rezultat toga, arheolozi su prvo pronašli zakopane tragove jarka koji je okruživao tumul. Slični jarci oko drugih humaka u tom području sadržavali su rupe za stupove drvene ograde, ali takvi dokazi nisu pronađeni na ovoj lokaciji, navodi se u objavi.

Oba središnja ukopa u humku sadrže kosture pojedinaca koji leže na lijevoj strani s glavama okrenutima prema sjeveru.

Jedna osoba je pokopana u jami s utorima sa svake strane i rupama za stupove na uglovima, što implicira da su možda prvotno bili smješteni unutar drvene strukture koja je kasnije istrunula. Ta osoba je pokopana s keramičkom posudom koja je vjerojatno bila darovana kao grobni prilog, a drugi središnji ukop također je sadržavao pet obrađenih komada kremena, uključujući strijelu i oštar nož.

Prapovijesni ukopi

Istraživači još uvijek analiziraju nalazište. Unutar samog humka otkriveni su tragovi četiri kasnija groba, a arheolozi se nadaju da će otkriti jesu li osobe pokopane tamo bile povezane s visoko rangiranim osobama u središnjim grobovima.

“Slični humci u srednjoj Europi obično sadrže samo jedan, najviše dva pokopa,” rekao je Krištuf. “S ovog gledišta, bit će zanimljivo vidjeti kako su otkriveni grobovi povezani jedni s drugima i predstavljaju li ukopi rodbinskih članova.”

Arheolozi vjeruju da je humak prvotno izgrađen na tom mjestu i da su kasniji ukopi napravljeni tamo kroz generacije.


“Prvi rezultati pokazuju da je monumentalni tumul stajao ovdje stoljećima i da su se pogrebne i ritualne aktivnosti lokalnih ljudi odvijale u njegovoj blizini,” rekao je Krištuf. “Bio je to važan ritualni prostor i orijentir u krajoliku tog vremena.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.