kozmos.hr
Astronomija

Zabilježen snažan bljesak svjetlosti u atmosferi Jupitera

Mrlja koju je 1994. iza sebe ostavio komet Shoemaker-Levy 9. Izvor: H. Hammel, MIT, and NASA.
objavljeno

Početkom tjedna na Jupiteru je zabilježen snažan bljesak svjetlosti, navjerojatnije uzrokovan udarcem kometa.

Jupiter je ‘primio udarac’

U ponedjeljak navečer (13. rujna) došlo je do snažnog bljeska na Jupiteru. Nekoliko grupa astronoma koji su u tom trenutku promatrali najveći planet našeg Sunčevog sustava, svjedočili su snažnom prasku svjetlosti.

Na video-zapisu možemo promatrati trenutak jakog udarca. Mjesto udara nalazi se otprilike lijevo od Jupiterovog središta.

Ne možemo s potpunom sigurnošću ustvrditi što je pogodilo Jupiter, no poznavajući prilike u našem Sunčevom sustavu, najvjerojatnije se radi o komadu svemirske stijene ili leda, dužine oko desetak metara.

Jupiter je često na meti asteroida

S obizorom da kruži blizu glavnog pojasa asteroida te posjeduje izuzetno jako gravitacijsko privlačenje, naš plinoviti div često je na udaru svemirskog kamenja.

Slični udari viđeni su i ranije, a najpoznatiji dogodio se 1994. Tada su fragmenti kometa Shoemaker-Levy 9 pogodili Jupiter i ostavili u njegovoj gustoj atmosferi prilično velike crne mrlje koje nisu bljedile narednih nekoliko mjeseci.


https://kozmos.hr/nasa-ina-letjelica-poslala-nove-slike-ogromnih-oluja-na-jupiteru/

Od tada do danas, u posljednjih gotovo tri desetljeća, zabilježeno je još sedam različitih udara kometa na Jupiter. Snimljeni su uglavnom od strane amaterskih astronoma i zaljubljenika u noćno nebo.

Jedan takav spektakularan udar dogodio se i 2009., ostavljajući za sobom ranu veličine Tihog oceana. Profesionalni astronomi su odmah iskoristili danu priliku kako bi proučavali mjesta udara moćnim teleskopima i time došli do važnih spoznaja o sastavu Jupiterove atmosfere.

Nova prilika za znanstvena promatranja Jupiterove atmosfere?

Nažalost, čini se da ovaj put astronomi neće imati priliku proučavati lokacije snažnih bljesaka.

“Mjesto je ‘očošćeno’ i nije ostao vidljiv ožiljak. Objekt je vjerojatno bio premalen da dosegne dublju atmosferu”, napisao je astrofotograf Damian Peach na Twitteru u srijedu, objavivši fascinantnu astrofotografiju pod naslovom ‘izliječeni Jupiter’, snimljenu samo sat vremena nakon što je planet pogođen.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Wall M. (15. rujna 2021.), Jupiter just got smacked by a space rock and an amateur astronomer caught it on camera, The giant planet gets pummeled on a fairly regular basis, Space.com (pristupljeno 18. rujna 2021.)

Nemiroff R. (MTU), Bonnell J. (UMCP) (17. rujna 2021.) Astronomy Picture of the Day, 2021 September 17, Flash on Jupiter, apod.nasa.gov (pristupljeno 18. rujna 2021.)

Video: T. Humbert, S. Barré, A. Desmougin & D. Walliang (Société Lorraine d’Astronomie), Astroqueyras

 

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.