kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • 21. godišnjica od tragedije NASA-inog svemirskog shuttlea Columbia
Svemir

21. godišnjica od tragedije NASA-inog svemirskog shuttlea Columbia

Krhotine je snimio i borbeni helikopter AH-64D Apache. Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Na današnji dan, 1. veljače, obilježava se 21. godišnjica od tragedije NASA-inog svemirskog shuttlea Columbia. Sedmero hrabrih članova posade izgubilo je život kada se letjelica raspala prilikom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu.


Na ovaj dan 2003. godine, tijekom lansiranja misije STS-107, koja je bila dvadeset i osma po redu misija za Columbiju, došlo je do ozbiljnog incidenta. Komad izolacijske pjene otpao je s vanjskog spremnika shuttlea i udario u lijevo krilo letjelice. Mada su manja oštećenja pjene bila prisutna na većini prethodnih lansiranja svemirske letjelice, neki inženjeri izrazili su sumnju da je oštećenje na Columbiji bilo znatno ozbiljnije. Unatoč tome, administratori NASA-e ograničili su istragu nakon incidenta, tvrdeći da posada ne bi mogla riješiti problem čak i da su ga identificirali.

Posada Columbije: David Brown, Rick Husband, Laurel Clark, Kalpana Chawla, Michael Anderson, William McCool i Ilan Ramon. Izvor: Nasa.gov.
Posada Columbije: David Brown, Rick Husband, Laurel Clark, Kalpana Chawla, Michael Anderson, William McCool i Ilan Ramon. Izvor: Nasa.gov.

Međutim, kada se shuttle počeo vraćati u atmosferu, oštećenje je dozvolilo vrućim atmosferskim plinovima da prodru u unutrašnjost krila, uništavajući strukturalni integritet. To je dovelo do nestabilnosti letjelice i njezina postupnog raspada. Nakon raspada, ostaci svemirske letjelice raspršili su se po područjima Teksasa i Louisiane. Posljedice ove katastrofe bile su dalekosežne. Operacije leta svemirskog shuttlea bile su obustavljene više od dvije godine, podsjećajući na posljedice nesreće Challengera.


Rad na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) bio je privremeno obustavljen; stanica je potpuno ovisila o Ruskoj federalnoj svemirskoj agenciji za opskrbu tijekom dvadeset i devet mjeseci, sve dok se letovi shuttlea nisu nastavili.

Nakon ove tragedije, provedene su brojne tehničke i organizacijske promjene. Među njima je bila i dodatna temeljita inspekcija u orbiti kako bi se provjerilo stanje toplinske zaštite shuttlea nakon uzleta, te priprema posebne misije spašavanja u slučaju otkrivanja nepopravljivog oštećenja. Osim jedne posljednje misije za popravak teleskopa Hubble, sve naknadne misije bile su usmjerene na Međunarodnu svemirsku stanicu, gdje bi posada mogla koristiti stanicu kao “sigurno utočište”.

Posada shuttlea Columbia sastojala se od zapovjednika Ricka D. Husbanda, pilota Williama C. McCoola, zapovjednika tereta Michaela P. Andersona, specijalista za teret Ilana Ramona, prvog izraelskog astronauta; i misijskih specijalista Kalpane Chawle, Davida M. Browna i Laurela Blair Salton Clark.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.