kozmos.hr
Svemir

Pronađen Solarni Sustav sa Čak 6 Zvijezda

objavljeno

Sustav 6 zvijezda drugačiji od bilo kojeg drugog poznatog znanosti

Binarni, pa čak i trinarni zvjezdani sustavi dugo su se smatrali prilično uobičajenim. Planeti sa manje od dva ili tri sunca također su sve više neobični. Međutim, sustavi koji uključuju šest zvijezda odjednom vrlo su rijetki. Do nedavno je bilo poznato samo 17 takvih sustava, a sada je TIC 168789840 postao osamnaesti. O tome izvještava članak  američkih astronoma koji je objavljen u The Astronomical Journalu.

TIC 168789840 nalazi se u zviježđu Eridani, udaljenom približno 1900 svjetlosnih godina. Uključuju gravitacijski vezane parove zvijezda, od kojih dvije (A i C) čine “jezgru” sustava, a treća (B) se okreće oko njih u dalekoj orbiti.

Ova slika prikazuje šestostruke orbite obližnjeg sustava 6 zvijezda poznatog kao Castor. Iako ne postoji vizualni prikaz nalik ovome za novootkriveni sustav, znanstvenici tvrde da je njegov sastav sličan. Izvor: NASA / JPL-Caltech; uredio Nicholas Beeson

Zvijezde binarnog sustava A obilaze jedna drugu za 1,6 dana, sustav C za 1,3 dana, a B za 8,2. Sami sustavi A i C okrenu se jedan oko drugog za otprilike četiri zemaljske godine, a sustav B ih zaobilazi – za 2000 godina.


NASA-in astrofizičar Brian Powell i njegovi kolege otkrili su TIC 168789840 pomoću svemirskog teleskopa TESS, napominjući da takva struktura podsjeća na već poznate višestruke zvijezde sa šest komponenata, na primjer Castor u zviježđu Blizanci.

Međutim, tri para TIC-a 168789840 znatno su sličniji jedan drugome: svi uključuju veću zvijezdu kao i njezinog malog pratioca.

Binarne zvijezde A i C preblizu su jedna drugoj, stvarajući tako jake gravitacijske anomalije da je gotovo nemoguće zamisliti da bi se planeti mogli oblikovati i preživjeti u njihovoj blizini. Međutim, znanstvenici sugeriraju da relativno udaljeni sustav B može imati egzoplanete. Autori planiraju nastaviti promatrati TIC 168789840 i možda otkriti neki neobičan daleki svijet.

Ovo će pomoći shvatiti kako neobični sustavi koji uključuju toliko zvijezda odjednom nastaju. Pretpostavlja se da se mogu pojaviti kao trostruke zvijezde, stvorene zajedno – u zajedničkoj “kolijevci”. Međutim, dalje prolazeći kroz oblak plina i prašine, svaki od sudionika sustava stekao je novog susjeda, postavši dvostrukim.

Znanstvenici su zaista imali sreću locirati ovaj novi sustav šest zvijezda. To je bilo moguće samo zato što orbitalna ravnina zvijezda pada gotovo točno na vidokrug sa Zemlje. To omogućuje znanstvenicima da promatraju pomrčine koje se javljaju između partnerskih zvijezda. Da je njihova orbitalna ravnina drugačija, sustav šest zvijezda izgledao bi kao ništa drugo nego kao jarko svjetlo u svemiru.

Sustav šest zvijezda TIC 168789840 i dalje će se promatrati, ali također postoji puno prikupljenih podataka o njemu koji tek trebaju biti analizirani. Znanstveni tim izrazio je motivaciju za nova otkrića, te sugeriraju na mogućnost da postoje sustavi s čak i više od šest zvijezda koje tek treba pronaći.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.