kozmos.hr
Astronomija

Znanstvenici kažu da bi Svemir mogao biti „pikseliran“

autor
objavljeno

Znanstvenici sugeriraju da bi prostor-vrijeme mogao biti sastavljen od pojedinačnih „prostorno-vremenskih piksela“ te da možda nije gladak i kontinuiran kao što se do sada činilo.

Prostor-vrijeme u pikselima?

Rana Adhikari, profesor fizike na Caltechu, sugerirao je u novom tekstu za medije da bi ti pikseli bili „tako mali da ako biste povećali stvari tako da postanu veličine zrna pijeska, tada bi atomi bili veliki kao galaksije.“

Adhikarijev cilj je pomiriti konvencionalne zakone fizike – kako ih određuje opća relativnost – s tajanstvenijim svijetom kvantne fizike.

Zamršena teorija

Riječ je ozbiljno zamršenoj teoriji koja pokušava objasniti može li se gravitacija doista podijeliti na njene pojedinačne komponente, pitanje koje kvantne fizičare već dugo drži budnima noću.

„Ponekad postoji pogrešna interpretacija u znanstvenoj komunikaciji koja implicira da su kvantna mehanika i gravitacija nepomirljive. Međutim iz eksperimenata znamo da možemo raditi kvantnu mehaniku na ovom planetu, koji ima gravitaciju, tako da je jasno da su konzistentni,“ rekao je Cliff Cheung, profesor teorijske fizike s Caltecha koji radi s Adhikarijem, u izjavi.

Međutim vrag je, kao i uvijek, u detaljima – „Problemi se javljaju kada postavljate suptilna pitanja o crnim rupama ili pokušavate spojiti teorije na vrlo kratkim skalama“, dodao je Cheung.

Zumiranje na prostor-vrijeme

Drugim riječima, ako biste zumirali prostor-vrijeme, bismo li pronašli i pojedinačne fotone, koji čine svjetlost, prema zakonima kvantne mehanike? Ili bi to bio kontinuirani spektar?

Neki znanstvenici sugeriraju da bi pojedinačni hipotetski „gravitoni“ mogli činiti gravitaciju u najmanjoj skali. Gravitoni su komponenta teorije struna koja bi rezonirala na određenoj frekvenciji. Međutim, u još manjoj skali od toga, znanstvenici se još uvijek češu po glavi kako ujediniti zakone opće relativnosti i kvantne fizike.

„Ako ispustim šalicu za kavu i ona padne, želio bih misliti da je to gravitacija; ali, na isti način na koji temperatura nije ‘stvarna’, već opisuje kako gomila molekula vibrira, prostor-vrijeme možda nije stvarna stvar,“ pojasnio je Adhikari.

Isto može vrijediti i za prostor-vrijeme – „Možda je nešto što proizlazi iz pikselizacije prostor-vremena upravo dobilo naziv gravitacija jer još ne razumijemo što su crijeva prostor-vremena,“ zaključio je.

Kalāmski kozmološki argument

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (10. siječnja 2022.), „Scientists Say the Universe Itself May Be “Pixelated”,“ futurism.com (pristup 13. siječnja 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube