kozmos.hr
Astronomija

U utorak ujutro na nebu moguća nova kiša meteora

kiša meteora perzeidi
objavljeno

U noći s ponedjeljka, 30. svibnja na utorak, 31. svibnja možda ćemo imati priliku na nebu vidjeti kišu meteora koja do sada nije postojala. Radi se o usitnjenim ostacima kometa 73P/Schwassmann-Wachmann.

Kiše meteora nebeski su događaji kada se Zemlja na svom putu oko Sunca nađe u roju kamenih tijela koja plutaju svemirom i koja zovemo meteoridima (malim meteorima). U tom „sudaru“ Zemlje i svemirskog kamenja, ono ulazi u našu atmosferu, pri čemu odmah po ulasku svaki od meteora gubi veliki dio svog volumena izgaranjem i tako postaje meteorit, prikaže nam se kao „zvijezda padalica“, te na posljetku uglavnom izgori prije nego ikada dotakne tlo. Većina meteorita iznimno su mali objekti, ne veći od recimo zrna graha, a mogu biti mali i kao zrna pijeska. Iako je samo nekolicina njih vidljiva golim okom (oko 30), a još ih je manji broj dovoljno vidljiv da budu javne senzacije, potvrđenih kiša meteora na Zemlji svake godine bude oko 100. Centar za podatke o meteorima vodi opsežnu evidenciju svih kiša meteora, a NASA na svojim stranicama pruža njihovu kartu.


Sada ćemo možda biti u prilici vidjeti potpuno novu kišu meteora. Naime, 1930. godine otkrili smo periodički komet 73P/Schwassmann-Wachmann, ili SW3. 1995. godine komet se počeo raspadati, i kada je prošao pored Zemlje 2006. godine bio je već smrskan na skoro 70 komada. Odnosno, to su njegovi veliki dijelovi, no sitnih krhotina koje ostavlja za sobom u svojoj orbiti neizmjerno je više, i danas se s njima i susrećemo.

73P/Schwassmann-Wachmann Fragment B
Jedan od fragmenata, fragment “B”, raspadajućeg kometa 73P/Schwassmann-Wachmann. Slikao teleskop Hubble 2006. godine. Primjetite veliki broj komada kamenja koje za sobom ostavlja. Izvor: NASA, ESA, H. Weaver (APL/JHU), M. Mutchler and Z. Levay (STScI)

Do vrhunca „sudara“ Zemlje i tih meteorida doći će tek oko 7 ujutro po srednjoeuropskom vremenu u utorak, 31. svibnja, no prvi potencijalni meteori mogli bi se vidjeti već par sati ranije. Zbog toga što će biti skoro dan i zbog potencijalno loših vremenskih uvjeta, nismo sigurni hoće li nam kiša biti vidljiva. Zapravo, kako je ovo potpuno nova kiša meteora, nismo sigurni hoće li uopće biti vidljiva, i ako bude vidljiva, u kojoj će to biti mjeri. Ako se ispostavi da ti ostaci nisu presitni da bi se vidjeli pri ulasku u našu atmosferu, predviđeni događaj trajati će ukupno nekoliko sati. NASA-ine procjene dosta su konzervativne, no postoji mogućnost da se broj meteora popne i do 10 000 ili više svakog sata, u kojem bi se slučaju radilo ne samo o kiši meteora već o oluji meteora. Što će se točno dogoditi, vidjet ćemo tek u zoru—možda će to biti jedno veliko ništa, a možda nebeski spektakl kakvog dugo nismo vidjeli. Na posljetku, ako budu vidljivi, meteori će pojedinačno biti vidljivi oko 1 sekunde svaki, što je značajno duže od mnogih drugih kiša meteora. Za usporedbu, Perzeidi, odnosno Suze svetog Lovre, koje tradicionalno pratimo svakog kolovoza, traju četiri puta kraće.

Inače, kiši je dano ime tau Herkulidi, prema položaju kometa SW3 kada je otkriven 1930 u zviježđu Herkul. Danas, ipak, meteori će izvirati iz smjera zviježđa Volar (Boötes), odnosno njegove glavne zvijezde Arktur (Arcturus) koja će se pred jutro za nas nalaziti na zapadnom nebu otprilike 30 stupnjeva iznad horizonta.

Zapadno nebo
Izračunati i grafički prikazan položaj zviježđa Volar (Boötes) na zapadnom nebu iznad Zagreba u utorak, 31. svibnja 2022. oko 4 ujutro. Izvor: Stellarium.com.

Iduće značajne kiše meteora su delta Akvaridi 28./19. srpnja, Perzeidi 12./13. kolovoza i onda Orionidi 20./21. listopada.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Mohon, Lee. „New meteor shower? How many meteors will I see, really?“. NASA: Watch the Skies, 2022. https://blogs.nasa.gov/Watch_the_Skies/tag/tau-herculids/ (30.5.2022.).


Hunt, Katie. „A brand new meteor shower could dazzle the night sky Monday“. CNN, 2022. https://edition.cnn.com/2022/05/30/world/tau-herculids-meteor-shower-scn/index.html (30.5.2022.).

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.