kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Svemir bi mogao biti pod dominacijom čestica koja se kreću brže od svjetlosti
Svemir

Svemir bi mogao biti pod dominacijom čestica koja se kreću brže od svjetlosti

Svemir bi mogao biti pod dominacijom čestica koja se kreću brže od svjetlosti
objavljeno

U kontekstu neizvjesnosti o prirodi dviju najneuhvatljivijih komponenti svemira, fizičari su predložili radikalnu ideju: Nevidljive čestice, poznate kao tahioni, koje krše pravila Kauzalnosti (uzroka i posljedice) i kreću se brže od svjetlosti, mogu dominirati kozmosom. Ovo je, za sad, samo teorija. 


Je li moguće da kozmos dominiraju čestice koje se kreću brže od brzine svjetlosti? Ovaj model svemira iznenađujuće se dobro poklapa s opažanjima, kako su otkrila dvojica fizičara. U novom znanstvenom radu, fizičari predlažu da je naš svemir pod dominacijom tahiona — hipotetske vrste čestica koje se kreću brže od svjetlosti. No međutim, takioni gotovo sigurno ne postoje. Zašto? Zato što kretanje brže od svjetlosti krši sve što znamo o prirodnom tijeku vremena od prošlosti do budućnosti. Međutim, hipotetske čestice i dalje su zanimljive fizičarima zbog male šanse da čak i naše najčešće prihvaćene pojmove, poput pravila uzroka i posljedice, mogu biti pogrešne.


Tahioni i tamna tvar

Istraživači sugeriraju da bi takioni mogli biti pravi identitet tamne tvari, misteriozne forme materije koja čini većinu mase gotovo svake galaksije u svemiru, nadmašujući normalnu materiju u omjeru 5 prema 1. Astronomi i fizičari trenutno ne znaju od čega je sačinjena tamna materija, pa su slobodni izmišljati svakakve ideje — jer, napokon, ponekad dalekosežna ideja može biti ispravna, a čak i ako nije, može nam pomoći na putu do boljeg razumijevanja. Istraživači izračunavaju da se svemir pun takiona može inicijalno usporiti u svojem širenju prije nego što ponovno ubrza. Naš svemir trenutno je u fazi ubrzanja, vođen pojavom poznatom kao tamna energija, pa ovaj takionski kozmološki model potencijalno može objasniti i tamnu energiju i tamnu materiju u isto vrijeme.

Supernova tipa Ia

Da bi testirali ovu ideju, fizičari su primijenili svoj model na opažanja supernova tipa Ia, vrste zvjezdane eksplozije koja kozmologima omogućuje uspostavljanje odnosa između udaljenosti i stope širenja svemira. Upravo su supernove tipa Ia krajem 1990-ih omogućile astronomima prvo otkriće da se stopa širenja svemira ubrzava. Fizičari su otkrili da je tahionski kozmološki model jednako dobar u objašnjavanju podataka o supernovama kao standardni kozmološki model koji uključuje tamnu tvar tamnu energiju. To samo po sebi je iznenađenje, s obzirom na to koliko je neortodoksna ta ideja.

Međutim, to je tek početak. Sada imamo pristup bogatstvu podataka o svemiru u velikim razmjerima, poput kozmičke mikrovalne pozadine (ostatak zračenja oslobođenog neposredno nakon Velikog praska) i rasporeda galaksija na najvećim razmjerima. Sljedeći korak je nastaviti testirati ovu ideju protiv tih dodatnih opažanja. Tahionski kozmološki model vjerojatno neće proći te rigorozne eksperimentalne testove, s obzirom na malo vjerojatnu prirodu takiona. No, nastavak istraživanja novih, čak i neortodoksnih smjerova važan je u kozmologiji; nikada ne znamo kada bismo mogli postići proboj. Znanstvenici pokušavaju razumjeti tamnu tvar već 50 godina i tamnu energiju četvrt stoljeća, bez ikakvih konkretnih rezultata. Rješenja za ove zagonetke vjerojatno će doći iz neočekivanih smjerova.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.