kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Stijenska umjetnost otkriva naselje u Kolumbijskoj Amazoniji prije 13 000 godina
Znanost

Stijenska umjetnost otkriva naselje u Kolumbijskoj Amazoniji prije 13 000 godina

Stijenska umjetnost pronađena u Serranía de la Lindosa, arheološkom nalazištu na sjevernom rubu Kolumbijske Amazone. (Slika: Sveučilište Exeter).
objavljeno

Istraživači su otkrili da su prvi ljudi koji su naselili ovu regiju Amazona stigli otprilike prije 13.000 godina, kao dio masovne migracije koja se brzo proširila kroz Amerike. Nakon što su stigli u ono što je danas poznato kao Serranía de la Lindosa, arheološko nalazište na sjevernom rubu kolumbijske Amazone, ti rani stanovnici Amerike živjeli su u prirodnim zaklonima među stijenama, izrađivali kamene alate, bavili se lovom i sakupljanjem te stvarali opsežne umjetničke prikaze na stijenama. Ove informacije proizlaze iz  studije objavljene u časopisu Quaternary Science Reviews.

Iako se prethodno znalo da je ovo područje bilo naseljeno najmanje od prije 12.600 godina, kako pokazuju umjetnička djela na stijenama, istraživači su sada uspjeli bolje razumjeti kako je područje korišteno te identificirati razdoblja kada nije bilo naseljeno.

“Proces naseljavanja Južne Amerike predstavlja jednu od značajnih migracija u ljudskoj povijesti. Međutim, detalji njihova dolaska u biome Amazone ostali su do sada nedovoljno razjašnjeni,” izjavio je Mark Robinson, docent arheologije na Sveučilištu u Exeteru. “Za istraživače na terenu, izazov predstavlja gusta prašuma koja otežava identifikaciju potencijalnih lokacija za istraživanje, dok kisela i glinena tla umanjuju mogućnost očuvanja organskih materijala. Međutim, naše nedavne iskopine pružaju ključne informacije koje popunjavaju ove praznine u znanju, ne samo precizirajući vrijeme njihova dolaska ranije nego što se to prije mislilo, već i nudeći nove uvide u njihov način života i povijesni razvoj tijekom Holocene,” epohe koja je započela nakon posljednjeg ledenog doba prije 11.700 godina.


U sklopu studije, arheolozi su sakupljali uzorke tla iz dvije stijenske nastambe u regiji. Analizom stratigrafije, odnosno slojevitosti sedimenta, identificirani su različiti slojevi koji sadrže fragmente kamena, ugljen te “visoke razine organske materije koje ukazuju na pripremu, konzumaciju i odlaganje hrane,” kako stoji u izjavi.

Analiza je također pokazala da su u određenim razdobljima nastambe bile potpuno napuštene, u nekim slučajevima čak i više od tisućljeća. Unutar uzoraka tla, istraživači su otkrili keramiku staru 3.000 godina, dokaze o obradi tla stare 2.500 godina te tragove uzgoja kukuruza stare 500 godina, prema rezultatima studije. Osim toga, analiza je potvrdila rano naseljavanje lokacija.

“Rezultati nedvosmisleno potvrđuju da je ljudska okupacija Serraníje La Lindosa započela u kasnom pleistocenu, oko 12.600 godina prije, i trajala sve do 17. stoljeća,” rekao je José Iriarte, profesor arheologije na Sveučilištu u Exeteru. “Izuzetan broj pronađenih stijenskih skloništa s dokazima o ljudskom boravku ukazuje na to da je ovo područje predstavljalo privlačno stanište za nomadske skupine lovačko-sakupljačkih kultura.” Dodaje kako su na tom području mogli pristupiti bujnim tropskim šumama, savanama i rijekama, što je bilo idealno za njihov način života.

Osim uzoraka tla, arheolozi su također otkrili kosti životinja, ostatke biljaka i oker, koji će biti predmet budućih istraživanja.

“Obrasci aktivnosti, odbacivanje predmeta i kemijski sastav tla ukazuju na to da su obje stijenske nastambe tijekom vremena korištene kao životni prostori, ali i kao sveta mjesta za izlaganje duboko simbolične umjetnosti,” izjavila je Jo Osborn, postdoktorska istraživačka suradnica na Sveučilištu u Exeteru. “Sva skloništa pokazuju slikanja okerom od najranijih dana naseljavanja, što ukazuje na to da su ti pioniri također bilježili i interpretirali novi svijet s kojim su se susreli.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.