kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • SpaceX oborio još jedan rekord svojim 32. ovogodišnjim lansiranjem satelita
Svemir

SpaceX oborio još jedan rekord svojim 32. ovogodišnjim lansiranjem satelita

SpaceX Starlink sateliti. Izvor: nasaspaceflight.com.
objavljeno

SpaceX je oborio rekord godišnjeg broja lansiranja satelita, poslavši u petak čak 46 Starlink satelita u svemir u svojem 32.-om lansiranju ove godine (u usporedbi s 31 lansiranjem prošle godine). 

46 Starlink satelita lansirano u svemir

Muskov SpaceX uspio je u svojem drugom pokušaju lansiranja 46 Starlink satelita u svemir. Polijetanje je obavljeno u petak, u 19:40 prema centralno europskom vremenu.

Lansiranje je trebalo krenuti još u četvrtak (21. srpnja), ali je došlo do odgode zbog greške na dvofaznoj raketi Falcon 9 koja je u međuvremenu sanirana. Falcon 9 uspješno iz drugog je pokušaja obavio polijetanje iz baze svemirskig snaga Vandenberg u Kaliforniji, unatoč jakoj magli na zapadnoj obali SAD-a.

Ovim lansiranjem, SpaceX je nadmašio svoj prethodni rekord 31 lansiranja u 2021.-oj, s čak 32 zasebna lansiranja u 2022.-oj, a do kraja godine ostalo je još mnogo mjeseci.


Prva faza rakete Falcon 9 također je uspješno završila svoju misiju, sletivši osam i pol minuta nakon lansiranja na vrh dronskog broda po imenu “Naravno da te još volim” u Tihom oceanu, kao što je unaprijed bilo isplanirano u sjedištu SpaceX-a.

Eksplozija za vrijeme testiranja SpaceX-ovog Starshipa

Grupa 3-2 četvrto je lansiranje ovog mjeseca

SpaceX je prethodno ovome, 11. srpnja također lansirao niz satelita iz Vandenberga. I tom prilikom je cijeli set od 46 Starlink satelita poletio u svemir, a raketa Falcon 9 je također uspješno sletjela na dronski brod u Tihom oceanu.

Pored toga, još je nekoliko serija Starlinka lansirano s Istočne obale SAD-a, posljednji put iz svemirske baze Cape Canaveral na Floridi u nedjelju 17. srpnja ove godine.

Onima koji nisu entuzijasti za Elonom Muskom i njegovom kompanijom SpaceX teško je uopće popratiti silne svemirske poduhvate. Lansiranje koje smo imali prilike gledati u petak, po imenu ‘Grupa 3-2’, zapravo je tek jedno od ukupno četiri lansiranja Starlinka satelita samo u srpnju ove godine.

NASA-ina Mega Moon raketa u sklopu misije Artemis polijeće već 29. kolovoza

SpaceX želi 30.000 satelita u orbiti

Kada se sve zajedno zbroji, SpaceX sada ima više od 2.800 pojedinačnih Starlink satelita u orbiti. Cilj organizacije jest izgraditi satelitsku internetsku uslugu koja bi bila dostupna gotovo svim ljudima na svijetu.

Muskov SpaceX nastoji izgraditi gigantsku mrežu satelita, a za to ima odobrenje slanja preko 12.000 Starlink letjelica u orbitu. Dodajmo k tome da kompanija također traži od međunarodnih regulatora odobrenje za vrtoglavih 30.000 satelita u orbiti.

SpaceX prevezao astronaute na ISS drugi put u mjesec dana

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymous (23. srpnja 2022.), SpaceX sends 46 Starlink satellites into space, IANS, Telanganatoday.com (pristup 23. srpnja 2022.)


Howell E. (21. srpnja 2022.), SpaceX breaks launch record as it sends 46 Starlink satellites into space Friday, Space.com (pristup 23. srpnja 2022.)

Anonymous (23. srpnja 2022.), SpaceX sends 46 Starlink satellites into space, IANS, Indiatvnews.com (pristup 23. srpnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.