kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Rudarenje Astroida: Novi pristup ekstrakciji metala iz svemirskih tijela
Svemir

Rudarenje Astroida: Novi pristup ekstrakciji metala iz svemirskih tijela

Surface-features-of-Asteroid-Ryu (curiosmos)
objavljeno

Uvod u Svemirsko Rudarenje

Rudarenje u svemiru i obrada metala ključne su strategije u istraživanju svemira. U novoj studiji objavljenoj u časopisu “Scientific Reports“, znanstvenik Rodolfo Marin Rivera zajedno s timom stručnjaka iz područja materijalnih znanosti, proveo je istraživanje katalitičke disolucije metala iz meteoritskih uzoraka koji predstavljaju asteroide bogate metalima. Pri tome su koristili duboko eutektička otapala, koja su se pokazala izuzetno važnima za rudarenje u svemiru zbog svojih svojstava niskog tlaka pare, ali i zbog mogućnosti uključivanja organskih otpadnih proizvoda iz svemirskih naselja.

Analiza Meteorita i njihovih Sastojaka

Tim je detaljno proučavao tri tipa meteorita: dva kondrita i jedan željezni meteorit. Uzorci kondrita sadržavali su silikate s fazama bogatima metalima, kao što su izvorne legure, sulfidi i oksidi. U svim triju uzoraka najobilnije metalne faze bile su metalni željezo-nikal i troilit, s posebno istaknutim nijansama u meteoritu bogatom željezom.

Znanstvenici su uzorke izložili kemijskim eksperimentima mikro-utjecaja koristeći jod i željezo (III) klorid kao oksidativna sredstva, u duboko eutektičkom otapalu sastavljenom od kolin klorida i etilen glikola.


Studija sugerira da je moguće uspostaviti funkcionalne metode ekstrakcije metala u svemirskim uvjetima. Učinkovita upotreba lokalnih materijala i povrat resursa iz svemira mogli bi značajno smanjiti masu, troškove i ekološka ograničenja svemirskih misija. Veliki asteroidi bogati metalima su izvor željeznih meteorita i metalom bogatih ugljičnim kondritima, a metali koje sadrže mogli bi poslužiti kao lokalni izvor materijala za uspostavu ljudskih naselja u svemiru ili na drugim nebeskim tijelima. Asteroidi u blizini Zemlje sadrže vrijedne metale iz platinske skupine, te željezo, nikal i kobalt u većim količinama nego što se nalaze na površini Zemlje.

Sličnosti s Asteroidom 16 Psyche

Utvrđeno je da su proučavani asteroidi pokazali sličnosti s asteroidom 16 Psyche, najvećim tijelom bogatim metalima u našem Sunčevom sustavu. Rad je istraživao metodu dokazivanja koncepta za izdvajanje metala iz meteoritskih uzoraka asteroida koristeći nevodene duboko eutektičke otapala.

Rivera i njegov tim analizirali su 3D topografiju uzoraka prije i nakon procesa utjecaja kako bi odredili dubinu i brzinu otapanja. Kondriti su pokazali različitu mineralogiju ovisno o stupnju metamorfoze kojem su bili izloženi, a najzastupljeniji minerali u njima bili su olivin, piroksen, plagioklas i kamacit.

Buduće Perspektive

Analitičke studije su potvrdile kemijsku povezanost nikla s fazama bogatim željezom u izvornim uzorcima, a istraživači su identificirali i dodatne metale od interesa za svemirske tehnologije, uključujući tragove rutenija i rodija.

Korištenje asteroida kao izvora minerala i metala predstavlja ključni korak u osvajanju svemira, ali su daljnja istraživanja nužna kako bi se omogućila održiva ekonomska aktivnost. Predložena tehnologija je još uvijek u ranim fazama razvoja, ali se pokazuje izuzetno obećavajućom za povrat metala.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.