kozmos.hr
Astronomija

Komet K2 prošao je pokraj Zemlje

K2
objavljeno

Komet K2 prošlog četvrtka prošao je točku na kojoj je bio najbliže Zemlji i sada nastavlja svoj put prema Suncu.

U četvrtak, 14. srpnja komet C/2017 K2 (PANSTARRS), poznatiji pod kraćim nazivom K2, približio se Zemlji na udaljenost od samo 270 milijuna kilometara, što je odmah iza orbite Marsa, te tako prošao točku svoje orbite najbližu planetu Zemlji. Iako zbog tolike udaljenosti nije bio vidljiv golim okom, u noći s četvrtka na petak ipak je bio vidljiv onima koji su pogledali na pravo mjesto kroz teleskop ili kakav jači dalekozor.

Vidljiv na jugozapadu

No ako ga niste vidjeli, još uvijek će za to možda biti prilika. Naime, bez obzira na to što se sada udaljava od Zemlje, komet sada putuje prema Suncu i njemu će se maksimalno približiti tek za 5 mjeseci kada dođe do točke na orbiti koju zovemo perihelom. Kako se komet približava svom perihelu, Sunce će ga sve jače obasjavati pa bi se u takvim uvjetima uz malo sreće trebao i bolje vidjeti na noćnom nebu. Točnije, do rujna bi se trebao vidjeti iz sjeverne hemisfere u jugozapadnim zviježđima Zmijonosac (Ophiuchus) i Škorpion (Scorpius), a nakon toga vidljiv će biti promatračima na južnoj hemisferi. Magnituda koju će doseći biti će oko 8, možda čak i 7, što nažalost i dalje neće biti dovoljno za promatranje golim okom, no svakako dovoljno za promatranje pomoću optičkih instrumenata.


Ubrzani prikaz (time lapse) kometa K2 u noći kada je bio najbliže Zemlji, 14. srpnja 2022. Komet je vidljiv kao gornja točkica koja se kreće, a donja je točkica kuglasti skup zvijezda M10. Izvor: Chuck Ayoub.

Radi se o megakometu otkrivenom u srpnju 2017. g. čija jezgra ima promjer od oko 18 kilometara, što je 2020. godine pokazalo istraživanje provedeno pomoću teleskopa Hubble. Drugo značajno istraživanje, ono provedeno pomoću Kanadsko-francusko-havajskog teleskopa (Canada-France-Hawaii Telescope, ili CFHT), pak kaže da mu je jezgra možda promjera i do 160 kilometara. Ne samo da je komet iznimno velik, nego mu je ogromna i orbita—pretpostavljamo da mu je potrebno nekoliko milijuna godina da iz svog izvorišta, Oortovog oblaka, dođe do unutrašnjosti Sunčevog sustava putem iznimno hiperbolične putanje. Jednom kada se približi Suncu i dosegne svoj perihel od 1,7969 AJ, odnosno 268,8 milijuna kilometara, komet će se oko njega zanjihati i iskoristiti njegovu gravitaciju za efekt praćke koja će ga izbaciti nazad odakle je došao, samo puno većom brzinom. Zbog toga odlazni dio orbite kometa potencijalno traje samo 18 000 godina ili u svakom slučaju puno manje nego dolazni. Bilo kako bilo, jednom kad nas K2 napusti, nećemo ga opet vidjeti jako, jako dugo.

k2 orbit
Grafički prikaz orbite kometa K2 kroz Sunčev sustav. Izvor: NASA/ ESA/ A. Feild/ STScI.

Izvanredne dimenzije

Kada je komet spažen u proljeće 2017. na udaljenosti od 16 AJ (2,4 milijarde km, tj. između orbita Saturna i Urana), već je bio aktivan, tj. oko njegove su se kamene jezgre zbog otapanja zaleđenih spojeva poput kisika, dušika, ugljikovog dioksida i ugljikovog monoksida već formirali rep, ionski rep i koma. To je iznimno značajno zato što kometi obično postaju aktivni tek kada se više približe Suncu i kao takav K2 je postavio novi rekord. Jedini drugi onda poznati komet koji je slične veličine i koji je na tolikoj udaljenosti od Sunca postao aktivan je komet Hale-Bopp. Takva svemirska predstava pogotovo je fascinantna kad se uzme u obzir da do udaljenosti od 16 AJ dolazi oko 0,5% Sunčevog zračenja koje dolazi do Zemlje. Danas titulu najudaljenijeg aktivnog kometa drži komet Bernardinelli–Bernstein, spažen u aktivnom stanju već na 29 AJ (2,7 milijardi km, tj. oko orbite Urana).


Iako im možemo vrlo precizno predvidjeti putanje, druge aspekte ponašanja kometa teško je predvidjeti, pa ne znamo kako će točno blizina Suncu utjecati na K2 i hoće li on uopće preživjeti taj bliski susret.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Howell, Elizabeth. „Goodbye, Comet K2! Next stop: closest approach to the sun“. Space.com, 2022. https://www.space.com/goodbye-comet-k2-next-stop-perihelion (18.7.2022.).

Irizarry, Eddie i Kelly Kizer Whitt. „Comet C/2017 K2 closest today“. EarthSky, 2022. https://earthsky.org/astronomy-essentials/large-comet-c-2017-k2-panstarrs-summer-2022/ (18.7.2022.).

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.