kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogled na velike pješčane dune sa ledom na sjevernom polu Marsa
Svemir

Pogled na velike pješčane dune sa ledom na sjevernom polu Marsa

Pogled na velike pješčane dune sa ledom na sjevernom polu Marsa. Zasluge: ESA/DLR/FU Berlin.
objavljeno

Svemirska letjelica Mars Express, u okviru programa Europske svemirske agencije (ESA), zabilježila je iznimno zanimljiv prizor u blizini sjevernog pola Marsa, gdje se ogromne pješčane dune susreću s brojnim slojevima prašnjavog leda koji prekrivaju polarni predio planeta. Područje koje okružuje sjeverni pol Marsa, poznato pod nazivom Planum Boreum, otkriva fascinantne pojave. Sam pol prekriven je brojnim slojevima fine prašine i vodenog leda; ti se slojevi akumuliraju do debljine od nekoliko kilometara i protežu se na oko 1.000 km (približno jednako širini Francuske).

Premda veći dio ovog materijala nije vidljiv na priloženoj fotografiji, moguće je uočiti početak Planum Boreuma na desnoj strani, gdje se naziru suptilni slojevi koji signaliziraju početak akumulacije materijala. Teren je također oblikovan u stepenasto izraženije oblike, što je posebno vidljivo na topografskom prikazu ove regije. Područja niže nadmorske visine prikazana su plavo/zelenim bojama, dok su viša područja označena crveno/bijelo/smeđim nijansama. Ovi slojevi nastali su kombinacijom prašine, vodenog leda i mraza koji su se tijekom vremena taložili na površini Marsa. Svaki sloj sadržava vrijedne podatke o povijesti Marsa i svjedoči o promjenama koje su se događale u klimi planeta kroz milijune godina.


Topografija sjevernog polarnog područja Marsa. Zasluge: ESA/DLR/FU Berlin.
Topografija sjevernog polarnog područja Marsa. Zasluge: ESA/DLR/FU Berlin.

Za vrijeme marsovske zime, ovi slojevi prekriveni su tankim slojem suhog leda (leda od dioksida ugljika) debljine nekoliko metara. Taj sloj potpuno se sublimira u atmosferu tijekom marsovskog ljeta. Snimka napravljena visokorezolucijskom stereo kamerom (HRSC) na Mars Expressu pokazuje dva strma obronka ili litice koje vertikalno presijecaju prikaz. Oni označavaju granicu između prethodno spomenutih slojevitih naslaga (koje se protežu izvan kadra prema polu, na desno na gornjoj fotografiji) i širokih, opsežnih polja duna koje pokrivaju niža područja Olympia Planuma, na lijevoj strani.

Lijeva strana ove snimke dominirana je prostranom i produženom trakom valovitih pješčanih duna, koje se protežu na više od 150 km samo unutar ovog kadra. Ovaj naboran i turbulentan izgled u oštrom je kontrastu s glatkim i netaknutim terenom vidljivim na desnoj strani, koji izgleda nepogođen i bez vidljivih znakova erozije, sugerirajući da je površina iznimno mlada i vjerojatno se obnavlja svake godine.

Između ovih dvaju kontrastnih ekstrema, smještaju se dvije polukružne litice, od kojih najšira doseže do 20 kilometara. One obuhvaćaju dune obavijene slojem mraza, dok impresivna veličina litica dolazi do izražaja kroz duboke sjene koje bacaju, s visokim i strmim stijenama koje se izdižu do visine od jednog kilometra.

Pogled iz perspektive

Pogled iz perspektive Marsove sjeverne polarne regije. Zasluge: ESA/DLR/FU Berlin.
Pogled iz perspektive Marsove sjeverne polarne regije. Zasluge: ESA/DLR/FU Berlin.

Te litice nalaze se u takozvanoj polarnoj dolini, koju su oblikovali vjetrovi erozijom površine, formirajući valovite grebene karakteristične za ovaj krajolik, koji mu daju prepoznatljiv spiralni obrazac.

Od kada je Mars Express stigao u orbitu oko Crvenog planeta 2003. godine, misija neprestano pruža dragocjene informacije o površinskim karakteristikama Marsa, mapira njegove minerale, analizira sastav i dinamiku njegove rijetke atmosfere, istražuje ispod njegove kore i ispituje interakcije različitih fenomena u marsovskom okruženju.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.