kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkriveni duboki ostaci prvobitne Zemljine kore u Australiji
Svemir

Otkriveni duboki ostaci prvobitne Zemljine kore u Australiji

Otkriveni duboki ostaci prvobitne Zemljine kore u Australiji
objavljeno

Novi nalazi otkrivaju drevne stijene u zapadnoj Australiji, starije od 4 milijarde godina, pružajući uvid u rane faze Zemljine povijesti.


Naš planet nastao je prije otprilike 4,5 milijardi godina. Kako bismo razumjeli ovu nevjerojatno dugu povijest, potrebno je proučavati stijene i minerale. Najstarije stijene u Australiji, koje su među najstarijima na Zemlji, nalaze se u području Murchison u zapadnoj Australiji, 700 kilometara sjeverno od Pertha. Datirane su na gotovo 4 milijarde godina, objasnio je Chris Kirkland, profesor geokronologije na Sveučilištu Curtin.

Novo istraživanje otkrilo je stijene slične starosti u blizini Collieja, južno od Pertha. Ovo otkriće sugerira da drevne stijene zapadne Australije pokrivaju mnogo šire područje nego što se ranije mislilo, zakopane duboko u Zemljinoj kori.

Značaj drevne kontinentalne kore

Razumijevanje drevne kontinentalne kore ključno je za spoznaju kako je Zemlja formirala svoje kontinente. Kontinentalna kora čini temelj kopnenih masa na kojima živimo, podržava ekosustave i pruža esencijalne resurse za civilizaciju, uključujući svježu vodu i bogatstvo mineralnih resursa poput zlata i željeza.


Istraživanje drevne kontinentalne kore nije jednostavan zadatak. Većina je duboko zakopana ili intenzivno izmijenjena okolišem. Samo nekoliko područja omogućava izravno promatranje ove drevne kore. Kako bi razumjeli starost i sastav skrivene drevne kore, znanstvenici se oslanjaju na neizravne metode, poput proučavanja erodiranih minerala sačuvanih u nadložnim bazenima, te korištenje daljinskih istraživanja zvučnih valova, magnetizma ili gravitacije.

Izvlačenje kristala iz dubina

Kora našeg planeta često je prožeta tamnim kanalima magme, bogate željezom i magnezijem, koja se proteže od gornje kore sve do Zemljinog plašta. Ove strukture, poznate kao magmatski kanali, mogu se formirati na dubinama od najmanje 50 kilometara, što je mnogo dublje od najdublje bušotine koja doseže samo 12 kilometara.

Magmatski kanali mogu pokupiti male količine minerala iz dubina i prenijeti ih na površinu, gdje ih možemo analizirati. U našem nedavnom istraživanju, otkrili smo dokaze o drevnim zakopanim stijenama analizirajući zrnca cirkona iz jednog od ovih kanala.

Datiranje zrnaca cirkona

Cirkon sadrži tragove urana, koji s vremenom prelazi u olovo. Preciznim mjerenjem omjera olova i urana u zrnima cirkona možemo odrediti starost kristala. Nova istraživanja pokazala su da cirkonski kristali datiraju unatrag 3,44 milijarde godina, piše Kirkland.

Otkriće duboko zakopanih drevnih stijena u zapadnoj Australiji otvara nove mogućnosti za razumijevanje ranih faza Zemljine povijesti. Istraživanje ovih drevnih materijala pruža dragocjene uvide u procese koji su oblikovali naš planet i omogućili nastanak života kakvog poznajemo. Ova otkrića ne samo da proširuju našu znanstvenu znatiželju, već također naglašavaju važnost geoloških istraživanja u otkrivanju tajni koje leže zakopane ispod naših nogu.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.