kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkrivena misteriozna 4000 godina stara ‘palača’ na Kreti
Znanost

Otkrivena misteriozna 4000 godina stara ‘palača’ na Kreti

Pogled iz ptičje perspektive na 4.000 godina staru strukturu nedavno otkrivenu na vrhu brda u Kastelliju, Grčka. (Izvor slike: Ministarstvo kulture).
objavljeno

Arheolozi na Kreti otkrili su nevjerojatnu 4.000 godina staru strukturu za koju vjeruju da su je Minojci koristili za ritualne svrhe.


Pronađena drevna struktura

Na vrhu brda u blizini mjesta Kastelli, oko 51 kilometar jugoistočno od Herakliona, glavnog grada Krete, arheolozi su otkrili kružnu građevinu promjera 48 metara. Ova struktura, koja datira iz razdoblja između 2000. i 1700. godine prije Krista, sastoji se od osam nadograđenih kamenih prstenova sa zidovima koji ih presijecaju, stvarajući tako kompleks gotovo labirintskih soba.

Prema izjavi grčkog Ministarstva kulture, ova struktura mogla bi biti povezana s legendarnim labirintom kralja Minosa. Pronađena na vrhu brda, građevina se sastoji od centralne kružne zgrade promjera 15 metara i područja stvorenog zidovima koji se šire iz središta. Fragmenti keramike pronađeni tijekom iskopavanja pomažu arheolozima u datiranju zgrade u sredinu minojske civilizacije.

Minojska civilizacija

Minojci su između 3000. i 1100. godine prije Krista stvorili jednu od prvih kompleksnih europskih kultura na Kreti. Njihova civilizacija ostavila je iza sebe raskošne primjere keramike, figurica, i nakita, ali njihov glavni pisani jezik nikada nije u potpunosti dešifriran. Minojska civilizacija postala je poznata svijetu zahvaljujući arheološkim istraživanjima Sir Arthura Evansa početkom 20. stoljeća, koji je skovao termin “Minojci” prema mitskom kralju Minosu.


Iako su minojske palače poput Knososa bile uglavnom pravokutne, novootkrivena struktura kod Kastellija ima kružni oblik, češći u minojskim grobnicama. Prema izjavama Ministarstva kulture, prisutnost brojnih životinjskih kostiju među pronađenim artefaktima sugerira da je zgrada povremeno korištena za zajedničke ritualne gozbe koje su uključivale hranu, vino i druge ponude.

Daljnja istraživanja

Trenutno se nastavljaju arheološki radovi na ovoj fascinantnoj strukturi. Istraživači još uvijek ne znaju njezin točan oblik ili visinu. Planirana su dodatna istraživanja u suradnji s grčkim Ministarstvom unutarnjih poslova i Helenskom upravom za civilno zrakoplovstvo kako bi se utvrdila točna namjena zgrade i osigurala njezina zaštita za buduća proučavanja.

Ovo otkriće moglo bi značajno doprinijeti našem razumijevanju minojske civilizacije i njezinih ritualnih praksi, otkrivajući još jedan sloj bogate povijesti Krete.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.