kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Oluja Daniel stvorila je pustinjska jezera u Libiji vidljiva iz svemira
Znanost

Oluja Daniel stvorila je pustinjska jezera u Libiji vidljiva iz svemira

Oluja Daniel stvorila je pustinjska jezera u Libiji vidljiva iz svemira
objavljeno

U nevjerojatnom prikazu snage prirode, oluja Daniel, koja je odgovorna za nezapamćenih 5.200 smrtnih slučajeva i nestanak 8.000 osoba u sjeveroistočnoj Libiji, oblikovala je prostrana pustinjska jezera vidljiva čak i iz svemira.

Europski satelit programa Copernicus, Sentinel 2, zabilježio je između 2. i 12. rujna drastične promjene u pejzažu. Dok je početna slika južno od regije Cyrenaica prikazivala samo nepreglednu površinu pijeska, samo deset dana kasnije pojavili su se vodeni tokovi koji su preplavili pustinju, formirajući golema, živopisno plava jezera, neka čak i duža od deset kilometara. To je posebno nevjerojatno kada uzmete u obzir da su dijelovi istočne Libijske pustinje obično godišnje primili manje od 50 milimetara kiše.

Oluja Daniel, koja je počela kao sustav niskog tlaka 4. rujna, brzo se transformirala u snažni mediteranski ciklon koji je ostao aktivan više od tjedan dana. Takve klimatske pojave, posebno duž suhe libijske obale, su rijetkost, kaže profesorica Liz Stephens s Odjela za klimatski rizik i otpornost Sveučilišta u Readingu. “Razumijevanje posljedica ovako ekstremnih vremenskih događanja u suhim područjima, gdje su oborine rijetke, izaziva komplikacije u našim naporima da izgradimo infrastrukturu sposobnu za suočavanje s takvim uvjetima”, istaknula je.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube