kozmos.hr
Astronomija

Novi uvidi u magnetska polja supermasivnih crnih rupa

objavljeno

Međunarodni tim znanstvenika suradnje Teleskopa Event Horizon (EHT) objavio je revolucionarna otkrića koja detaljno opisuju fenomen spirale svjetlosti koja bježi iz nemilosrdnog zagrljaja gravitacije supermasivne crne rupe M87*. Fenomen poznat kao kružna polarizacija otkriva kako se električno polje svjetlosti rotira, noseći sa sobom informacije o magnetskim poljima i česticama visoke energije koje obitavaju u blizini crne rupe.

Istraživanje objavljeno u prestižnom časopisu The Astrophysical Journal Letters daje dodatnu težinu prethodnim nalazima EHT-a koji sugeriraju da magnetkso polje u neposrednoj blizini crne rupe M87* posjeduje impresivnu snagu, koja pod određenim okolnostima može čak i spriječiti crnu rupu u konzumaciji materije iz svoje okoline.

ALMA – prozor u nevidljivi svijet

ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) teleskop, najpotentniji teleskop na svijetu za promatranje u milimetarskom/submilimetarskom području, igra ključnu ulogu u misiji EHT-a. Svjetlost koja je predmet istraživanja u stvari se sastoji od radio valova niske frekvencije, nevidljivih ljudskom oku i optičkim teleskopima, ali ih mogu detektirati specijalizirani radio teleskopi, uključujući ALMA, koji zajedno djeluju unutar EHT mreže.


Dr. Andrew Chael, pridruženi istraživački znanstvenik na projektu Gravity Initiative na Princetonu i koordinator ovog projekta, ističe: “Kružna polarizacija je bio posljednji signal koji smo tražili u prvotnim opservacijama crne rupe M87 korištenjem EHT-a i predstavljala je najkompleksniji segment analize.”

Produbljivanje znanja o kozmičkim gigantima

Ova istraživanja dodatno potvrđuju teoriju o izrazito jakom magnetskom polju koje prožima vrući plin oko crne rupe, doprinoseći time boljem razumijevanju procesa konzumiranja materije od strane crnih rupa i izbacivanja energije izvan granica njihovih domaćih galaksija.

Prvu sliku prstena vrućeg plazme u neposrednoj blizini događajnog horizonta crne rupe M87*, EHT je objavio 2019. godine. Godine 2021., znanstvenici EHT-a predstavili su rezultate koji prikazuju smjerove oscilacija električnih polja, poznate kao linearna polarizacija, ukazujući time na organiziranost i snagu magnetskim polja u neposrednoj blizini crne rupe. Najnovija mjerenja kružne polarizacije pružaju još konkretnije dokaze o ovoj fenomenalnoj snazi.

ALMA ne samo da je pružila ključne podatke i kalibraciju za ove rezultate, već je i služila kao referentna točka za antenski niz EHT. Bez njezine iznimne osjetljivosti, detekcija kružne polarizacije jednostavno ne bi bila moguća.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.