kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Nevjerojatna arheološka otkrića tijekom renovacije Notre-Dame de Paris
Znanost

Nevjerojatna arheološka otkrića tijekom renovacije Notre-Dame de Paris

autor
objavljeno

Početkom veljače započela su arheološka iskapanja na dijelu prostora pariške crkve Notre-Dame koja su za sada već iznjedrila nekoliko nevjerojatnih otkrića.

Obnova i istraživanje

Sredinom travnja 2019. godine svijetom je odjeknula tužna vijest da je kultna pariška crkva Notre-Dame zahvaćena požarom. Iako su vatrogasci uložili nadljudske napore za njeno spašavanje te uspjeli obuzdati vatru od uništenja cijele građevine, dobar dio crkve ipak je značajno stradao.

Obnova je započela praktički već s gašenjem posljednjih tragova vatre. Od lipnja 2021. generalno planiranje restauratorskih radova Notre-Dame de Paris uključuje i arheološko iskapanje na prijelazu transepta  (u crkvenoj arhitekturi naziv za poprečni brod koji razdvaja svetište s oltarom od ostatka crkve).

Znanstveni ciljevi ovih arheoloških iskopa bili su:

– Uočavanje i karakterizacija elemenata popločavanja crkve iz vremena obnove 19. stoljeća s potencijalnim otkrićem starijih arheoloških elemenata koji bi tako postali poznati javnosti i znanstvenicima.


– Isticanje svih elemenata koji pripadaju ranijim stanjima gotičke katedrale te različitim ranijim fazama izgradnje zgrade od 13. stoljeća do danas.

– Utvrđivanje postojanja mogućih pogrebnih elemenata (kosturnice, špilje i sl.).

Prvi rezultati istraživanja

Iskapanje je započelo 2. veljače 2022. godine, a odlučeno je da će potrajati do 25. ožujka iste godine. Iako je ovaj dio već dobro poznat zahvaljujući radovima Eugenea Viollet-le-Duca iz 19. stoljeća, ipak je su otkriveni novi ostatci izvanredne znanstvene važnosti.

Cijelo područje prekriveno je kamenim podom, koji je datiran najkasnije u 18. stoljeće. Prostor je također značajno ispresijecan brojnim ukopima sarkofaga, od kojih neki datiraju u početak 13. stoljeća.

Dva nevjerojatna nalaza

Iskapanja zasada otkrivaju dva važna otkrića: polikromirane ulomke nekadašnjeg jubéa katedrale iz 13. stoljeća (uništene u 18. stoljeću), te antropomorfni olovni sarkofag za koji se pretpostavlja da datira iz vremena prije 14. stoljeća.

S obzirom na karakteristike i položaj sarkofaga, vjerojatna se čini hipoteza o ukopu visokog dostojanstvenika. Endoskopska kamera je uvedena u sarkofag i identificirala je prisutnost biljnih ostataka ispod pokojnikove glave, kose, ulomaka tekstila, kao i organske tvari – što sve ukazuje na vrlo dobro opće stanje očuvanosti.

Sarkofag, vjerojatno iz perioda prije 14. stoljeća, otkriven prilikom iskapanja (©DRAC IDF/Dorothée Chaoui-Derieux).
Sarkofag, vjerojatno iz perioda prije 14. stoljeća, otkriven prilikom iskapanja (©DRAC IDF/Dorothée Chaoui-Derieux).

Drugo izvanredno otkriće pronađeno je neposredno ispod razine sadašnjeg popločavanja katedrale, a riječ je o jami u kojoj su bili zakopani polikromirani isklesani elementi identificirani kao pripadajući nekadašnjem jubéju crkve. Pretpostavlja se da je podignut vjerojatno oko 1230. godine, a srušen je početkom 18. stoljeća. Tijekom svog rada sredinom 19. Viollet-le-Duc pronašao je i druge fragmente koji pripadaju ovom jubéju (danas izloženi u muzeju Louvre). Stoga je ovo iznimno otkriće koje će vjerojatno donijeti mnoge nove podatke o ovom ‘oltarnom zaslonu’ i o kvaliteti njegova slikanog ukrasa.


Jubé iz 16. stoljeća pariške crkve Saint-Étienne-du-Mont (©Wikipedia Commons).
Jubé iz 16. stoljeća pariške crkve Saint-Étienne-du-Mont (©Wikipedia Commons).

Nastavak istraživanja

Arheološko terensko istraživanje završit će 25. ožujka, no predstavlja tek prvi korak u daljnjoj fazi istraživanja. Tako uzorke sarkofaga tek čeka detaljnija analiza, a ostatci jubéja komparirat će se s prethodno otkrivenima.

U Kini otkrivena 40 000 godina stara inovativna kultura lovaca-sakupljača

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvor:

Anonymus (15. ožujka 2022.), „Two major archaeological finds at Notre-Dame de Paris,“ culture.goouv.fr (pristup 17. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.