Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

Mogu li astronomi vidjeti ostatke crnih rupa iz drugog svemira?

Ilustracija Kozmičke mikrovalne pozadine i Planckova teleskopa koji je proučava. Fizičar Roger Penrose vjeruje da je u CMB-u pronašao Hawkingove točke koje su ostaci drevnih crnih rupa iz prethodnog Svemira. Izvor: ESA i Planckova suradnja

2018.fizičar Roger Penrose otkrio je studiju tvrdeći da je pronašao Hawkingove točke u Kozmičkoj mikrovalnoj pozadini. Smatra da su to ostaci crnih rupa iz svemira koji je postojao prije našeg.

Svatko koga zanima svemir i znanstvene studije o našem svemiru upoznati su s raznim teorijama da živimo u multiverzumu. To su ideje da naš svemir nije jedini i da bi moglo biti milijarde drugih poput njega. Zamislite ovako: naš svemir je jedan od mnogih u multiverzumu, baš kao što su milijarde galaksija za koje znamo dio svemira u kojem živimo.

Iako ove ideje u ovom trenutku nisu ništa više od hipoteze,  moramo priznati da je ovo gledište zasigurno atraktivno. Možda naš Veliki prasak nije bio jedini. Pojedinačni se svemiri mogli hladiti na različite načine i, uostalom, mogli su se upravljati različitim zakonima i određivati ​​različitim brojevima.

Izvorne pretpostavke koje predviđaju više svemira i dalje su spekulativne, ali ako ih se može ojačati i povezati s teorijom koja uvjerljivo objašnjava ono što možemo promatrati, tada ćemo i druge (neupadljive) svemire morati shvatiti ozbiljno, baš kao što vjerujemo u ono što naše trenutne teorije govore o kvarkovima unutar atoma ili onome što je skriveno unutar crnih rupa.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Drugi je pristup taj da znanstvenici općenito sugeriraju da je prije našeg postojao drugi svemir. Pa ipak, nitko nema konačno objašnjenje što je uzrokovalo Veliki prasak ili što je postojalo prije njega. Ovime dolazimo do našeg glavnog pitanja: bi li znanstvenici mogli dokazati postojanje drugog svemira ili svemira koji je postojao prije našeg pomoću crnih rupa?

Na primjer, prije nekoliko godina, znanstvenik koji je dokazao postojanje crnih rupa, Roger Penrose, otkrio je rezultate studije tvrdeći da su pronašli ostatke crnih rupa iz drugog svemira.

Penrose tvrdi da se tragovi tih crnih rupa i dalje mogu otkriti u kozmičkoj mikrovalnoj pozadini kao zračenje preostalo od Velikog praska. Te su točke nazvane Hawkingove točke u znak sjećanja na velikog Stephena Hawkinga.

Ovdje možete vidjeti Hawkingove točke otkrivene na Kozmičkoj mikrovalnoj pozadini uplavoj i sivoj boji.Izvor: DANIEL AN, KRZYSZTOF A. MEISSNER I ROGER PENROSE

Ovo otkriće, ako ga smatramo takvim, zapravo se nadovezuje na prethodnu kontroverznu Penroseovu teoriju iz 2010. – Konformna ciklična kozmologija. Prema ovoj hipotezi, Veliki prasak koji je stvorio naš svemir ponovit će se kao što se ponovio bezbroj puta u prošlosti. Drugim riječima, svemir je dio beskonačnog ciklusa uništavanja i rekreacije.

U nekom trenutku u mnogim milijardama godina u budućnosti, svemir će biti u potpunosti sazdan od crnih rupa koje će se početi raspadati. Jednom kada sve crne rupe budu “mrtve”, svemir će ostati potpuno bez mase i prazan.

Napredne izvanzemaljske civilizacije vjerojatno koriste Crne rupe kao Izvor Energije

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prema Penroseu, ostatke crnih rupa iz prethodnog svemira možemo pronaći u Kozmičkoj mikrovalnoj pozadini. Sugerirao je da energija raspadnutih crnih rupa prelazi u novonastali svemir nakon sljedećeg Velikog praska.

Zanimljivo je da nije bilo nikakvih praćenja ovih studija od 2018. Nisam uspio pronaći vijesti ili publikacije koje bi potvrdile je li Penrose nastavio svoj rad u ovom smjeru, ali ne sumnjam da je to učinio.

Za sada se njegova teorija konformne cikličke kozmologije potpuno suprotstavlja standardnom modelu evolucije našeg svemira. Kao što se moglo očekivati, ove su tvrdnje naišle na veliku dozu skepticizma u znanstvenoj zajednici.

Zapravo, astronomi koji upravljaju teleskopom BICEP2 Južni pol, koji je Penrose koristio za otkrivanje Hawkingovih točaka, tvrde da anomalije u podacima nikako nisu iznenađujuće i da se mogu objasniti gravitacijskim valovima od širenja svemira.

Na kraju, mogu li astronomi vidjeti ostatke drevnih crnih rupa iz drugog svemira? Ako Penrose ne izradi naknadnu studiju i jasnije podatke i dokaze, za sada – ne. Ali sama teorija je atraktivna i nešto što se ne smije zanemariti.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Vjerujem da su mogućnosti bezbrojne i jako smo daleko od razumijevanja svega u svemiru. S vremenom znanost može doći do točke kada se standardni model potpuno zaboravi i sve kontroverzne teorije postanu stvarnost.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• An, D., Meissner, K., Nurowski, P., & Penrose, R. (2020, March 02). Apparent evidence for hawking points in the CMB Sky.
• Gurzadyan, V., & Penrose, R. (2010, November 16). Concentric circles in WMAP data may provide evidence of Violent pre-Big-Bang activity.
• Letzter, R. (2018, August 21). Physicists think they’ve spotted the ghosts of black holes from another universe.
• Shanahan, J. (2018, August 24). Did scientists actually spot evidence of another universe?
• Whitwam, R. (2018, August 22). Physicists may have detected the remains of black holes from another universe.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Sva materija u svemiru – bez obzira koliko velika, mala, mlada ili stara, sastavljena je od atoma. Od čega se sastoje atomi? Svaki atom...

Svemir

SMG-ovi često potječu iz ranog svemira i toliko su udaljeni da njihova svjetlost putuje više od deset milijardi godina. Nasvjetlije galaksije Submilimetarske galaksije (SMG)...

Svemir

Otprilike 70% od ukupnog broja poznatih galaksija ima oblik spirale. Znanstvenici su pronašli najstariju do sada i čak podijelili sliku. Znanstvenici su otkrili najstariju...

Svemir

Znanstvenicima je trebako nekoliko desetljeća da shvate kako je plazma u početku bila tekuća. Sada počinju shvaćati što se događalo u prvim trenutcima nakon...

Astronomija

Je li Svemir algoritam kojeg pokreću zakoni prirode koji funkcioniraju kao revolucionalni samoučeći sustav? Unatoč svom znanju o Svemiru koje imaju moderni znanstvenici, teorijski...

Svemir

Simulacija ultra-visoke rezolucije malog djelića svemira, milijunima puta manja od protona, otkrila je prve strukture koje su ikad postojale. Novootkrivene guste strukture su itekako...

Svemir

Bio je veličine patuljastog planeta Cerere. U listopadu 2018., astronomi su primijetili mali meteorit za kojeg se predviđalo da će pasti negdje na sjeveru...

Oglas