kozmos.hr
Astronomija

‘Lovci na NLO-e’ u potrazi za konkretnim dokazima

Izvor: tombud / Pixabay.com.
objavljeno

U posljednje vrijeme sve više državnih agencija u svijetu, kao i glavnostrujaških medija, otvoreno izvještava o potencijalnim NLO-ima. Čini se da ovaj fenomen više nije na marginama kao što je to nekad bio. Sljedom toga, nedavno je jedna ambiciozna grupa astronoma amatera pokrenula projekt kako bi došla do ‘tvrdih podataka’ o NLO-ima.

Astronomi amateri u potrazi za čvrstim dokazima

Grupa astronoma amatera pokrenula je projekt pod nazivom “UFO Data Acquisition Project (UFODAP) – hrv. “Projekt prikupljanja podataka o NLO-ima”. Opremu za promatranje već su postavili u Skinwalker Ranchu, državi Utah te San Luis Valley, Kolorado. Planovi su im proširiti se na mjesta od posebnog interesa kao što su Oscura Peak, u New Mexicu te Chestnut Ridge, u Pennsylvaniji, gdje postoje brojna svjedočanstva vrijedna njihove istrage.

Osnivač projekta je Ronald Olch, sistemski inženjer s desetljećima iskustva na raznim projektima koji su se bavili NLO-ima. Olch je odlučio iskoristiti svoje znanje o kompjuterima i inženjerstvu kako bi pomogao novim ambicioznim istraživačima. Stvari su se u potpunosti iskristalizirale 2014., “Vidio sam da je onima koji su na terenu i istražuju, potrebna oprema koju si ne mogu priuštiti.”


https://kozmos.hr/katedra-za-astronomiju-na-harvardu-predvodi-tim-koji-ce-traziti-nlo-e-i-vanzemaljske-tehnologije/

Trenutna oprema

Trenutna oprema UFODAP-a uključuje; Pan-Tilt-Zoom kameru opremljenu za praćenje potencijalnog objekta;  kamere za snimanje bilo koje pojave koja im se nađe na putu; računalo za praćenje okoliša sa žiroskopima, akcelerometrima, magnetometrima, barometrima, termometrima i senzorima vlažnosti; razne vrste softvera koji mogu obavljati funkcije poput triangulacije položaja objekta na temelju promatranja kamere, uklanjanje lažnih pozitivnih rezultata ili komunikacije s drugim senzorima u regiji.

UFODAP želi u kratkom roku proširiti senzore diljem svijeta. To bi im, smatra Olch, omogućilo da uzimaju ogromne količine podataka 24-0, 365 dana u godini. “Budućnost je korištenje velikog napretka u tehnologiji kako bismo radili ono što je znanost trebala raditi svih ovih godina, a to je, izaći i pronaći dobre, čvrste podatke o NLO-ima.”, tvrdi Mark Rodeghier, predsjednik i projektni znanstvenik Centra za NLO studije J. Allena Hyneka. Rodeghier je u upravnom odboru projekta UFODATA.

https://kozmos.hr/sef-nasa-e-izjavio-da-agencija-istrazuje-videnja-nlo-a/

Počeci projekta

Olch je odmah znao da senzorski sustav mora biti potpuno automatiziran. UFODAP demo bila je početna demonstracija 2014. koja je koristila mikrokontroler Raspberry Pi, hobi servo kameru za kretanje i USB kameru kao dokaz koncepta. Kamera pokreta bi detektirala kretanje, a mikrokontroler bi upućivao USB kameru, fiksiranu na 12x zum, da prati objekt dok ne izađe van vidnog polja. Poanta je, zapravo, bila korištenje gotovih komponenti jer je napredak u hardveru, softveru i optici činio praktičnom izradu povoljnih senzora. Alternativa bi koštala tisuće i tisuće dolara – projekt koji je teško izvesti bez velikog novca.

 “U to vrijeme smatrali smo da je jedini način na koji ćemo postaviti mnogo sustava zbog visokih troškova, formiranje velikih organizacija i skupljanje puno novca… No zašto ne bismo zauzeli drugačiji pristup? Napravimo razumno jeftin sustav koji si svatko može priuštiti, i repliciramo ga mnogo puta” – dodaje Olch.


https://kozmos.hr/deklasificirani-dokumenti-cia-e-otkrivaju-pronalazak-srusenih-fragmenata-nlo-a-1966-godine/

Budućnost i suradnja s drugim projektima

Olch kaže da je trenutno na terenu desetak senzora. Mnogi od njih nalaze se u geografskim područjima povezanim s NLO aktivnostima. Na primjer, prva instalacija bila je u dolini San Luis u Coloradu, tema je O’Brienove knjige Enter the Valley i mjesto NLO Watchtowera. Ovdje je dostupna karta nekih od njih, a svi se nalaze u zapadnim Sjedinjenim Državama. Postoje lokacije u Kaliforniji, Washingtonu, Utahu, Coloradu, Arizoni i jedna jedinica u Švicarskoj. Jedno mjesto nalazi se u blizini ranča Skinwalker, parcele zemlje koju je nekoć posjedovao NLO entuzijast i multimilijunaš Robert Bigelow, pokretačka snaga trenutnog NLO dijaloga. Bigelow je bio ključan u uvjeravanju bivšeg čelnika većine u Senatu Harryja Reida da financira vladino istraživanje NLO-a, prema članku New York Timesa iz 2017. koji je povećao interes za tim fenomenom posljednjih godina.

Grupa se nada da će kasnije ove godine prikupiti neke prihode kako bi dobila više senzora na terenu i više ljudi zainteresiranih za kupnju vlastitih kompleta oprema. Grupa također prodaje svoje sustave zainteresiranim stranama.

Prema Olchu postoji nekoliko grupa koje istražuju NLO (Uzajamne mreže NLO-a ili Rodeghierovog centra za NLO studije), ali nema jedinstvenog pristupa. UFODAP bi mogao pomoći u izgradnji dosljednog izvora podataka za istražitelje. Trenutno prikupljaju sredstva za više senzora u dolini San Luis. “Ne postoji priručnik za analizu svega toga na način koji bi izvukao važne znanstvene zaključke koji bi nas vodili naprijed, i to je nešto što mi moramo učiniti, a nadam se da će se to dogoditi ove godine”, kaže. “Dakle, s opremom na terenu i s postavljenim metodologijama, možda možemo početi napredovati kao i druge znanosti.”

https://kozmos.hr/pilot-mornarice-koji-je-snimio-tic-tac-nlo-tvrdi-da-je-on-ometao-zrakoplovni-radarski-sustav/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Wenz J. (4. studeni 2021.) Meet the UFO hunters ready to find aliens cheap and ASAP, Inverse.com (pristup 11. studeni 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.