kozmos.hr
Svemir

Komet uništio drevnu sjevernoameričku civilizaciju

autor
objavljeno

Usmena predaja plemena govori o velikom vatrenom uništenju koje su znanstvenici sada i potvrdili te smatraju da je riječ o kozmičkoj kataklizmi koja se dogodila prije 1500 godina.

Propast kulture Hopewell

Brza propast kulture Hopewella prije otprilike 1500 godina mogla bi se objasniti padom krhotina s kometa blizu Zemlje koji je stvorio razornu eksploziju iznad Sjeverne Amerike, opustošivši šume i domorodačka sela. Istraživači sa Sveučilišta Cincinnati pronašli su dokaze kozmičkog zračnog udara na 11 arheoloških nalazišta Hopewell u tri države koje se protežu preko doline rijeke Ohio. Ovo je bio dom Ohio Hopewella, dijela značajne indijanske kulture koja se nalazi na današnjem istoku Sjedinjenih Država.

Prolaz kometa spustio je krhotine u Zemljinu atmosferu, stvarajući vatrenu eksploziju. Arheolozi UC-a koristili su radiokarbonsko i tipološko datiranje kako bi odredili starost događaja. Zračni udar zahvatio je područje veće od New Jerseyja, zapalivši požare na skoro 15 000 četvornih kilometara između 252. i 383. godine naše ere. To se poklapa s razdobljem kada su kineski astronomi promatrali i dokumentirali 69 kometa blizu Zemlje. Događaj je također zabilježen u usmenoj predaji američkih domorodaca.


Istraživanje lokaliteta

Arheolozi SU otkrili neobično visoku koncentraciju i raznolikost meteorita na mjestima Hopewell u usporedbi s drugim vremenskim razdobljima. Fragmenti meteorita identificirani su prema koncentracijama iridija i platine koje su sadržavali. Također su pronašli sloj drvenog ugljena koji sugerira da je područje bilo izloženo vatri i ekstremnoj vrućini.

U svom laboratoriju, glavni autor nove studije Kenneth Tankersley, profesor antropologije na UC College of Arts and Sciences, ima spremnik sićušnih mikrometeorita prikupljenih na analiziranim mjestima – „Ovi mikrometeoriti imaju kemijski otisak prsta. Kozmički događaji poput asteroida i zračnih eksplozija kometa ostavljaju za sobom velike količine rijetkog elementa poznatog kao platin. Problem je što se platina također pojavljuje u vulkanskim erupcijama. Stoga također tražimo još jedan rijedak element koji se nalazi u nezemaljskim događajima kao što su udarni krateri meteorita – iridij. I pronašli smo porast u oba, iridiju i platini,“ rekao je Tankersley.

Ono što je zanimljivo jest da su domoroci Hopewella skupljali meteorite i od njih kovali savitljivi metal u ravne ploče koje se koriste u nakitu i glazbenim instrumentima.

Usmena predaja o katastrofi

Osim znanstvenih dokaza događaj je ostavio traga i u usmenoj predaji. Naime, razna plemena Algonquin i Iroquoian, potomci Hopewella, zadržala su usmenu predaju o nesreći koja je zadesila Zemlju, rekao je Tankersley koji je i sam domorodačkog podrijetla. Pojasnio je kako je predaja sačuvana u raznim oblicima – “Miami govore o rogatoj zmiji koja je letjela nebom i bacala kamenje na zemlju prije nego što je strmoglavila u rijeku. Shawnee govore o ‘nebeskoj panteri’ koja je imala moć rušiti šumu. Ottawa govore o danu kada je sunce palo s neba. Konačno, Wyandoti pripovijedaju o tamnom oblaku koji se kotrljao nebom i bio uništen vatrenom strelicom“.

Teške posljedice za plemena

„Čini se da je ovaj događaj bio vrlo štetan za poljoprivredu. Ljudi nisu imali dobre načine za skladištenje kukuruza na duže vremensko razdoblje. Gubitak jednog ili dva uroda izazvao bi široku patnju“, pojasnio je koautor studije, biolog David Lentz. U slučaju da je zračna eksplozija sravnila šume (poput Tunguska događaja u Rusiji) domorodci bi izgubili plodove oraha i hikorija koji su bili dobar izvor hrane za zimu.


Nastavak istraživanja

Unatoč onome što znanstvenici znaju, još uvijek ima mnogo toga što ne znaju, rekao je Lentz, pojašnjavajući „Teško je znati što se točno dogodilo. Imamo samo nekoliko točaka svjetla u tami.“ Istraživači se sada fokusiraju na proučavanje peludi zarobljene u slojevima sedimenta kako bi vidjeli kako je izbijanje kometa moglo promijeniti botanički krajolik doline rijeke Ohio.

Ovo otkriće moglo bi dovesti do većeg interesa za to kako su kozmički događaji utjecali na pretpovijesne ljude diljem svijeta.

Meteorit eksplodirao nad Antarktikom prije 430 000 godina

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Kenneth Barnett Tankersley et al., „The Hopewell airburst event, 1699–1567 years ago (252–383 CE),“ Scientific Reports 12 (2022).

Michael Miller (1. veljače 2022.), „Comet’s fiery destruction led to downfall ancient Hopewell,“ uc.edu (pristup 2. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.