kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Južnokorejska misija istraživanja zagonetnog Mjesečevog magnetizma
Svemir

Južnokorejska misija istraživanja zagonetnog Mjesečevog magnetizma

objavljeno

Prva južnokorejska misija koja ide izvan Zemljine orbite, prije misije slijetanja na Mjesec izvršit će izviđanje Mjeseca.

Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) ima za cilj istražiti magnetske anomalije, potražiti buduća mjesta slijetanja i rijetke elemente na Mjesecu.

Svemirska letjelica, koja je također poznata kao ‘Danuri’ – od korejskih riječi koje znače ‘mjesec’ i ‘uživati’ – trebala bi poletjeti raketom SpaceX Falcon 9. Danuri će ući u lunarnu polarnu orbitu i krstariti iznad površine na visini od 60 milja (100 kilometara).

Ne samo da je Danuri pionir u korejskom istraživanju svemira, već će također koristiti šest različitih instrumenata za provođenje važnih znanstvenih radova tijekom godine rada oko Mjeseca. Među ostalim temama, usredotočit će se na zagonetni Mjesečev magnetizam, traženje vodenog leda u trajno zasjenjenim kraterima i testiranje novog eksperimenta osmišljenog za poboljšanje prekida komunikacije.

Instrumenti letjelice Danuri

Među Danurijevim instrumentima je i detektor magnetskog polja nazvan KMAG, koji će mjeriti snagu magnetskog polja u Mjesečevoj kori. Znanstvenici se nadaju da će saznati više o podrijetlu ovih polja, a možda i otkriti daljnje tragove o okolnostima nastanka Mjeseca prije 4,5 milijardi godina.


Postoje određena mjesta na Mjesecu gdje je prisutan vrlo jak magnetizam, u usporedbi s ostatkom Mjeseca. Ta se mjesta nazivaju lunarne magnetske anomalije, a znanstvenici nisu sigurni kako su nastale.

Neke od magnetskih anomalija pojavljuju se na svijetlim ‘mjesečevim vrtlozima’, koji su neobične površinske značajke s ‘vijugavim’ oblikom. Znanstvenici misle da bi vrtlozi nekako mogli biti povezani s magnetizmom, možda zato što magnetske anomalije označavaju drevne udare asteroida koji su bili bogati metalima i ostavili svoj magnetski materijal utisnut ispod površine Mjeseca.

“Vjerujemo da će instrument KMAG na brodu Danuri prikupiti vrijedne podatke za znanstveno proučavanje ovih magnetskih anomalija”, rekao je Eunhyeuk Kim, koji je projektni znanstvenik za Danuri na Korejskom institutu za istraživanje svemira.

Uz KMAG, Danuri će nositi spektrometar gama zraka nazvan KGRS koji će sondirati atome i molekule kao što su aluminij, silicij, uran, voda i helij-3.

ShadowCam

Svemirska letjelica je također opremljena polariziranom kamerom (PolCam) koja će proučavati značajke materijala površine Mjeseca, te NASA-inim instrumentom pod nazivom ShadowCam koji vodi Mark Robinson, planetarni znanstvenik sa Sveučilišta Arizona State.

ShadowCam će zaviriti u trajno zasjenjene kratere na polovima Mjeseca u potrazi za velikim količinama leda za koje radarska promatranja sugeriraju da su prisutna.

Da bi vidjeli u tamne sjene i uočili skriveni led, ShadowCam je 200 puta osjetljiviji od bilo koje prethodne kamere koja je išla na Mjesec.

Peti korisni teret je tehnološki demonstrator, mrežni eksperimentalni teret otporan na poremećaje (DTNPL).

DTNPL će testirati sustav koji je u stanju učiniti upravo to. Tehnologija je već uspješno implementirana na Međunarodnoj svemirskoj postaji, 400 km od Zemljine površine. Sada će Danuri nastojati po prvi put potvrditi da tehnologija također može uspješno raditi na mnogo većim udaljenostima izvan Zemljine orbite.

Pionir južnokorejskog istraživanja svemira

Do sada su samo SAD, Sovjetski Savez i Kina uspješno sletjeli na Mjesec, pa bi za Južnu Koreju ovo bio vrlo velik korak. “Očekujemo da je potrebno izgraditi nove svemirske tehnologije, uz akumulirane tehnologije iz misije orbitera, za sigurnu misiju slijetanja na Mjesec”, rekao je Kim.


A ambicije Južne Koreje nisu ograničene na izlet ili dva do Mjeseca. Imaju u planu krenuti i prema Marsu. Također, iako Danuri lansira sa SpaceX-om, razvili su vlastitu raketu.

Nakon lansiranja, Danuri će provesti četiri i pol mjeseca putujući do lunarne polarne orbite i započet će svoju jednogodišnju misiju u siječnju 2023.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Keith Cooper (03. kolovoza 2022.) “South Korea’s moonshot will explore lunar magnetic mysteries and more,” Space.com

 

 

 

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.